Op Open Monumentendag zaterdag 9 september vertelt archivaris Kaj van Vliet alles over het belang van de jaarmarkten voor de stad Utrecht, die daar bijna duizend jaar lang gehouden werden. De presentatie is van 11.30 tot 12.00 uur op de Hamburgerstraat 28.

Burgers, boeren en buitenlui

Al toen Utrecht in 1122 stadsrechten kreeg, werden er jaarmarkten gehouden. Op de vier jaarmarkten boden kooplieden uit heel Europa hun waren aan. Iedereen, van boeren tot burgers en buitenlui, was daar aanwezig. De jaarmarkten werden oorspronkelijk gehouden in de wijk ‘Stathe’, rond de Buurkerk. Nauw daarmee verbonden was de Utrechtse kermis. Behalve jaarmarkten waren er ook weekmarkten, waar lokale producten werden verhandeld, zoals vis, zuivel, groente en linnen. Ook nu kennen we nog steeds markten in Utrecht: de viskramen op het Vredenburg, de lapjesmarkt in de Breedstraat en natuurlijk de bloemenmarkt op het Janskerkhof.

Van jaarmarkt naar Jaarbeurs

Het begin van de Jaarbeurs in 1917 sluit direct aan op deze lange traditie van jaarmarkten. Ook de Jaarbeurs trok bezoekers van heinde en verre naar de stad. De Jaarbeurs adverteerde hier flink voor. Vanwege het honderdjarig bestaan van de Jaarbeurs kunt u op dit moment bij Het Utrechts Archief de tentoonstelling De mooiste affiches van de Jaarbeurs zien met werk van bekende Nederlandse ontwerpers als Henri Pieck, Agnes Canta en Otto Treumann.

Open Monumentendag

Op Open Monumentendag stellen wij ons monumentale pand aan de Hamburgerstraat open voor publiek. Behalve deze presentatie kunt u ook een rondleiding volgen door de voormalige Paulusabdij of de gelegenheidsexpositie bezoeken over jaarmarkten in Utrecht. Vocaal ensemble Capella con Sensus zorgt voor een feestelijk tintje om 13.30 en 14.15 uur.