Op woensdag 17 januari is op 89-jarige leeftijd Henk Gomersbach overleden. Gomersbach legde vanaf de jaren 50 tot in de jaren 80 in opdracht van verschillende gemeentelijke organisaties Utrecht vast op film. De films van Gomersbach geven een prachtig beeld van het Utrecht van vroeger en vormen het hart van onze filmcollectie. 

Van amateurfilmer tot beroeps

Henk Gomersbach begon in de jaren 50 in dienst van het GEVU met het maken van jaarlijkse bedrijfsjournalen. Met een danig verouderde camera toog hij op pad om alle activiteiten van het bedrijf in beeld te brengen, en monteerde vervolgens met behulp van scheermesjes, filmlijm en een bandrecorder zijn film. In het personeelstijdschrift van het GEVU lezen we dat Gomersbach daar niet zonder uitzondering tot het ochtendgloren in zijn slaapkamer mee doorging. Een man met hart voor de zaak. 

Zijn filmopnamen en journaals werden steeds beter en Gomersbach mocht ook aan de slag voor andere bedrijven. Met succes, want zijn films konden op veel bewondering rekenen. Daniël Blom, onze vakspecialist film, vertelt over zijn films: "Gomersbach heeft als geen ander de kenmerkende veranderingen in het Utrecht van de jaren 1960-1980 vastgelegd. Internationale bekendheid kreeg hij voor zijn debuutfilm Kees de gashond (1957). De indrukwekkende reeks jaarjournaals (maar liefst 25 stuks) en tientallen andere films vormen de kern van onze collectie. Hij was een aandachtig filmer".

In dit filmfragment zie je Gomersbach bezig met zijn laatste jaarjournaal, vanuit de helicopter (1982): 

 

Prachtige beelden van de stad

In 1968 trokken de films van Gomersbach de aandacht van de voorlichters van de Gemeente Utrecht en ging hij voor hen aan de slag. Zo bracht hij o.a. de werkzaamheden rond Hoog Catharijne en het drukke verkeer in de Voorstraat en de Neude in beeld. Daarnaast maakte hij prachtige beelden van de oude Stationswijk en het oude Wijk C. In 1988 interviewde het Utrechts Nieuwsblad hem bij zijn afscheid over de hoogtepunten uit zijn carriere. Het afscheid als stadsfilmer viel hem zwaar, want hij was naar eigen zeggen 'bezeten van zijn werk'.  

Films van Gomersbach op de website

Gomersbach maakte ruim zeventig films voor de gemeente en daarnaast nog vele films met korte fragmenten. Wij heben inmiddels ruim 70 films (in zwart/wit en kleur) gedigitaliseerd, waarvan de meesten voor iedereen zichtbaar zijn in de online filmcollectie. Daarnaast gaan we veel beelden tonen van Gomersbach in de tentoonstelling over film die eind maart opent.

>>> bekijk hier alle films van Gomersbach in de filmcollectie

Wij danken Henk Gomersbach voor zijn inzet en nalatenschap, en wensen zijn familie en vrienden sterkte toe in deze moeilijke tijd.