Genealogen kunnen sinds kort weer hun hart ophalen op onze website. We rondden namelijk een omvangrijk project af: het online publiceren van alle doop-, trouw- en begraafinschrijvingen van alle plaatsen in de provincie Utrecht uit de periode 1576-1811. Onderzoekers kunnen nu aan de slag met een personendatabase van ruim 10 miljoen personen. Daarmee wordt een schat aan persoonsgegevens toegankelijk gemaakt.

Belangrijke bron

In de periode vóór 1811 werden zaken als geboorte, huwelijk en overlijden niet geregistreerd door de overheid, maar door de kerken, die zogenaamde doop- trouw- en begraafboeken (DTB) aanlegden. De DTB zijn een onmisbare bron voor genealogisch onderzoek: het doen van onderzoek naar je voorvaderen. Deze belangrijke Utrechtse bron bevat nu online 964.784 inschrijvingen. Van elke inschrijving is op onze website ook een gratis te downloaden scan te vinden.

>> Ga naar de index op de DTB
>> Ga naar de index op alle Utrechtse personen

Samenwerkingsproject

In 2010 vond de start plaats van een samenwerkingsproject van de archiefdiensten in de provincie Utrecht met als doel alle doop-, trouw- en begraafinschrijvingen te ontsluiten. In totaal ging het om 20,5 meter aan gegevens. Met de online publicatie is deze enorme klus afgerond. Het project vond plaats onder verantwoordelijkheid van de Kring van Utrechtse Archivarissen en met de grote inzet van een grote groep enthousiaste vrijwilligers, en werd financieel mogelijk gemaakt door subsidies van de provincie Utrecht, Prins Bernhard Cultuurfonds Utrecht en het K.F. Heinfonds.

De gegevens en scans zijn te vinden op de website van Het Utrechts Archief, WieWasWie en www.archieven.nl en voor wat betreft de afzonderlijke regio’s op de websites van een aantal deelnemende archiefdiensten.