Studenten van de opleiding Media & Cultuur van de Universiteit Utrecht gingen vanwege de tentoonstelling Utrecht op film zelf aan de slag met een ouderwetse super 8 camera. De beelden zijn vanaf nu te zien op Youtube en binnenkort in de collectie van Het Utrechts Archief. 

Super 8 camera
In de tentoonstelling Utrecht op film vertonen we korte speelfilms en amateurbeelden van Utrecht in de periode 1920 t/m 1980. Zelf filmen was vroeger nog een heel ambachtelijk en intensief proces. Een filmrol kostte al gauw een weeksalaris en met een speciale knipper en lijm of plakband moest je de film na ontwikkeling met veel gepriegel aan elkaar plakken. De studenten waren gefascineerd door dit ouderwetse proces van film maken.

In opdracht van de Universiteit Utrecht en Het Utrechts Archief trokken zij Utrecht in om te filmen met een super 8 camera. Zij maakten twee films: een mooie fictiefilm Op rolletjes, waarin Max op zoek gaat naar een mysterieus meisje, én een compilatie van beelden van de stad, waarin je hedendaags Utrecht ziet door een ouderwetse lens. Leuk feitje: zij schreven en maakten de muziek zelf. 

Utrecht geschoten door een super 8 camera: