Het Utrechts Archief heeft met steun van het K.F. Hein Fonds aan twee kunstenaars en een ontwerperscollectief een uitvraag gedaan om een kunstwerk te bedenken voor de monumentale hal in het bezoekerscentrum van Het Utrechts Archief. Een jury koos daarna het meest passende ontwerp.

Invalshoek
De kunstenaars hebben allemaal vanuit een andere invalshoek gewerkt. ZwartFrame zich laat inspireren door hoe we als mens altijd op zoek zijn naar richting. "We zoeken manieren om onze eigen positie ten opzichte van de wereld te bepalen. Zo kijken we bijvoorbeeld naar de positie van de zon als hij opkomt en ondergaat, en maken we meetinstrumenten om de richting van de wind te bepalen". Corine Zomer werkt vaker rond de thema’s oorsprong, tijd en dat wat je niet ziet; de geest van de dingen. Door middel van het concrete (een kunstwerk) probeert zij iets te laten zien van het abstracte (de ziel). Haar ontwerp beeldt dat uit en verwijst bovendien naar een verdwenen historische Utrechtse trap. Matea Bakula raakte geïnspireerd door hoe Het Utrechts Archief materiaal selecteert en conserveert dat het bewaren waard is. In haar ontwerp gaat ze onderzoeken wat er gebeurt als materiaal niet geconserveerd wordt, maar juist transformeert door de tijd.

Winnaar
De jury heeft uit deze drie interessante ontwerpen na uitgebreid overleg gekozen voor Matea Bakula en haar de opdracht gegeven om haar ontwerp uit te werken. In oktober geeft het Utrechts Archief samen met het K.F. Hein Fonds in een fotoreportage en interview een kijkje achter de schermen bij het maakproces van Matea Bakula. De komende maanden werkt zij verder aan het kunstwerk, dat in februari 2020 zal worden onthuld.