Houdt u van puzzelen en van oude handschriften? Dan is ons crowdsourcingsproject Utrechtse notariële akten (1780-1811) een leuke hobby voor de komende herfst- en wintermaanden. Via de website www.velehanden.nl kunt u makkelijk en vanuit huis aan de slag met onze notariële akten uit de stad Utrecht over de periode 1780-1811.

Op maandagmiddag 23 september bent u van harte welkom op onze studiezaal om onder het genot van een hapje en een drankje samen te oefenen. Wij zetten laptops klaar waarop u kunt werken aan de invoer op VeleHanden. Dé gelegenheid om al uw vragen live aan ons te stellen. De bedoeling is de notariële akten te ontsluiten op datum, type akte, persoonsnamen en geografische locaties. Het 18e-eeuwse schrift is prettig leesbaar.

Wat zijn notariële akten?
Notariële akten zijn een belangrijke bron voor onderzoekers als (kunst)historici, genealogen, heemkundigen en huizenonderzoekers. In de notariële akten vindt u gegevens over:

  • personen, vaak met beroep, woonplaats, adres en huisnaam;
  • huizen en andere onroerende zaken;
  • boedelinventarissen met beschrijvingen van objecten zoals schilderijen en meubels;
  • getuigenverklaringen, beschrijvingen van delicten en gebruiken;
  • gegevens die een beeld geven van economische waarde van goederen en diensten in een bepaalde tijd.

Waar: Het Utrechts Archief, Alexander Numankade 199
Wanneer: Maandag 23 september, 13:00 – 17:00 uur
Aanmelden via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.