De Domtoren als koning, verzetsheldin Trijn van Leemput als dame en de Utrechtse lieveling nijntje als pion. Het Utrechts Archief wil met bewoners en organisaties een écht Utrechts schaakspel ontwikkelen voor alle Utrechters. Vandaag, de dag van de opening van de nieuwe Expo ‘Utrecht begint hier’, is Het Utrechts Archief een crowdfundingcampagne gestart voor een groot openbaar schaakspel met Utrechtse historische personages en gebouwen.
 
Veel Utrechters zijn al bekend met de kleine variant van het schaakspel van oud-gemeenteraadslid André van Schie. Hij bood dit spel aan als cadeau aan de stad Utrecht bij zijn vertrek als raadslid in 2018. Deze variant van dit unieke schaakspel was binnen vijf uur uitverkocht, waarna de opbrengst ging naar de Stichting Vrienden van het Wilhelmina Kinderziekenhuis.
 
Organisaties en bewoners uit de stad en regio Utrecht kunnen vanaf vandaag via Voordekunst.nl een schaakstuk of schaakvlak van een speelbord adopteren. Dit betekent dat hun naam vereeuwigd wordt op het schaakstuk of vierkant van het schaakbord. Bij elk schaakstuk wordt een oorkonde en naamsvermelding in de ‘hall of fame’ aangeboden. Ook krijgt iedereen die een schaakstuk adopteert een jaar lang gratis toegang tot De Expo van Het Utrechts Archief.

 
Het Utrechtse schaakspel komt bij de ingang van Het Utrechts Archief te staan, op het plein van de voormalige Paulusabdij en Rechtbank van Utrecht. Het Utrechts Archief geeft de stad hiermee een echt Utrechts schaakspel dat mensen samenbrengt én iets vertelt over het Utrecht van toen en nu.

Word hier eigenaar van een nijntje, De Dom of een Sint Maarten schaakstuk in het groot! 

Het schaakspel van André van Schie in het klein
Het schaakspel met Utrechtse iconen in het klein