In het kader van experimenteren met open data, koppelden we 120.000 beelden uit onze collectie aan locaties uit Wikidata én straatnamen uit de Basisregistratie Adressen en Gebouwen. Een mooie eerste stap op weg naar het koppelen van onze data aan externe gegevenssets. 

Hoe werkt het?
De beschrijvingen van 120.000 beelditems uit onze collectie beeldmateriaal, doorzochten we op alle straatnamen binnen de gemeente Utrecht. Er zijn koppelingen gelegd naar zowel Wikidata als locaties uit de Basisregistratie Adressen en Gebouwen. Om de resultaten te bekijken (en te valideren) hebben we drie kaartjes gemaakt: de locaties binnen de gemeente Utrecht, locaties binnen de provincie Utrecht en alle stations van Nederland. Omdat we ook de beeldcollectie van de Nederlandse Spoorwegen en voorgangers beheren,  hebben we deze set  gekoppeld aan namen van stations die in Wikidata opgenomen waren. Daarmee konden we 12.256 afbeeldingen van stations óók op een kaart plotten.  Bekijk hier het hele experiment op de kaart! 

Zelf knutselen met open data naar aanleiding van dit experiment?
Zowel de metadata uit onze beelcollectie als de koppelingen met straten en stations hebben we als linked open data (LOD) gepubliceerd en toegankelijk gemaakt via een SPARQL-endpoint. Je kunt nu dus ook zelf aan de slag met het uitvoeren van een query op de beschikbare data. Gebruikers of onderzoekers kunnen hiermee dus heel specifieke zoekvragen afvuren op onze data, bijvoorbeeld door te zoeken op stations van de architect Sybold van Ravenstein, of op in de jaren '90 opgeheven stations. Een mooie aanwinst voor (technisch handige) onderzoekers. 

Linked open data beleid
Bij Het Utrechts Archief wordt hard gewerkt aan en geëxperimenteerd met het toegankelijk maken van de collectie als linked (open) data. Het doel is om onze de data met externe gegevens te kunnen verrijken, zodat we steeds meer waarde kunnen toevoegen voor onderzoeker. Heeft u vragen of wilt u meer weten over onze experimenten? Neem contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.