Op zaterdag 26 oktober 2019 is de website Brieven van Belle van Zuylen tijdens een feestelijke bijeenkomst gelanceerd in Het Utrechts Archief. Op dit moment zijn er op de site 199 brieven van Van Zuylen te vinden, waarvan 27 afkomstig uit Het Utrechts Archief. In de komende jaren wordt de verzameling in etappes uitgebreid naar álle 2600 brieven die bekend zijn van de beroemde 18e-eeuwse schrijfster.

De brieven die nu zijn gepubliceerd worden bewaard in Nederlandse erfgoedinstellingen (Nationaal Archief, Rijksarchief Gelderland, Het Utrechts Archief, Koninklijke Bibliotheek en Literatuurmuseum). Ze zijn beschikbaar in het Frans, in de komende jaren zullen ook Nederlandse vertalingen worden toegevoegd. Archivaris Kaj van Vliet van Het Utrechts Archief hoopt dat dit snel gebeurt: "In de brieven die Het Utrechts Archief bewaart zijn vooral de jaren uit haar jeugd goed vertegenwoordigd. Zij correspondeerde in die jaren met verschillende heren, die een oogje op deze getalenteerde jongedame hadden. Belle van Zuylen sprak en schreef vloeiend Frans, in die tijd de taal van de hogere kringen. Dat maakt haar werk voor veel hedendaagse lezers echter moeilijk toegankelijk. Ik hoop dat de vertalingen snel online gaan komen, zodat iedereen kennis kan nemen van de grote rijkdom die ze hebben te bieden en het bijzondere inkijkje in haar privéleven.”

Over het project
De website Brieven van Belle van Zuylen is een project van het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (KNAW), onder leiding van Suzan van Dijk en Madeleine van Strien-Chardonneau en was mede mogelijk door de inzet van vrijwilligers van het Genootschap Belle van Zuylen die werkten aan de voorbereiding van de publicatie.

Van Zuylen in Het Utrechts Archief
Isabella Agneta Elisabeth van Tuyll van Serooskerken (Belle van Zuylen) werd in 1740 geboren in Utrecht en wordt gerekend tot de grootste schrijvers die ons land gekend heeft. Tot 1771 woonde ze bij haar ouders op slot Zuylen aan de Vecht. De beschrijvingen en scans van de 27 brieven die bij Het Utrechts Archief worden bewaard, zijn te vinden in de toegangen op de archieven van de familie Huydecoper (toegang 67), Huis Amerongen (toegang 1001), en Huis Hardenbroek. De inventaris van dat laatste archief, waarin ook andere stukken over Belle van Zuylen zijn beschreven, zal eind december in geheel herziene en fors uitgebreide vorm opnieuw worden gepubliceerd.