In de eerste maand heeft Het Utrechts Archief ruim 5.000 bezoekers ontvangen in de nieuwe Expo ‘Utrecht begint hier’. De bezoekers noemen de nieuwe Expo: ‘interactief’, ‘meer dan geweldig en leerzaam’ en ‘niet alleen voor volwassenen maar ook voor kinderen bijzonder aantrekkelijk om kennis te maken met de geschiedenis van Utrecht’.

Vooral de animatie ‘Het Archief Leeft’ maakt veel indruk op bezoekers. Hier komt het archief op spectaculaire wijze letterlijk tot leven. De voorstelling is een toegankelijke manier om de functie van een archief duidelijk te maken. Ook de fietstocht in de zaal ‘Utrecht vanaf de Dom’ is een groot succes. Met name toeristen vinden het fantastisch om zelf op een fiets door hedendaags Utrecht te fietsen terwijl er historische beelden voorbij flitsen.

Naast de succesvolle openingsmaand heeft Het Utrechts Archief ook het doelbedrag opgehaald voor een levensgroot Utrechts schaakspel. Hiervoor was een bedrag van €10.000,- nodig. Met dit bedrag kan het archief het Utrechtse schaakspel realiseren en bezoekers van de Expo met de Dom, nijntje en Sint Maarten laten schaken.

Oud-gemeenteraadslid en ontwerper van het Utrechtse schaakspel André van Schie: “ik ben heel blij dat het met Voor de Kunst gelukt is om het groot Utrecht schaken mogelijk te maken voor Het Utrechts Archief. Want het is natuurlijk geweldig om buiten te kunnen spelen met topstukken uit de stadsgeschiedenis en daarna binnen in de tentoonstelling ‘Utrecht begint hier’ te ontdekken wat ze hebben betekend voor onze stad. Ik hoop dat heel veel Utrechters, toeristen en schaakliefhebbers er veel plezier aan zullen beleven!”

Diverse organisaties hebben een schaakstuk of schaakvlak geadopteerd. Organisaties zoals Utrecht Marketing, DOMunder, DDK, Podium, De Constructieve, Gilde Utrecht en Classic Property Fund hebben onder andere geholpen om dit Utrechtse schaakspel te realiseren. Het schaakspel zal in het voorjaar van 2020 onthuld worden op het plein bij het archief.

Bekijk het project op de website van Voordekunst.nl.