Genealogen kunnen sinds kort weer hun hart ophalen op onze website. Onze database met Utrechtse personen is uitgebreid met ruim 130.000 persoonsgegevens uit militieregisters over de periode 1814-1920. Deze gegevens gaan over de stad en alle gemeentes binnen de provincie Utrecht. 

Militieregisters online
In de militieregisters vindt u gedetailleerde informatie over personen, zoals uitgebreide beschrijvingen van iemands uiterlijke kenmerken. Via Zoeken in personen vindt u alle persoonsvermeldingen in de militieregisters, van de stad en andere plaatsen in de provincie Utrecht (grofweg voor de periode 1814-1920). 

Wat is een militieregister?
Vanaf 1811 werd de dienstplicht ingevoerd. Met loting werd bepaald of je moest dienen in het leger. De administratie van die loting stond in registers, die we nu ‘militieregisters’ noemen. Deze werden bijgehouden door de gemeentebesturen. Elke jongen moest zich in het jaar dat hij negentien jaar zou worden inschrijven voor de loting voor militaire dienst. Zelfs als je uitgeloot was voor de dienstplicht en een vrijstelling kreeg, stond je er in. Militieregisters bevatten dus gegevens van heel veel Nederlandse jongens. Daarmee is het dus een waardevolle bron voor onderzoek naar personen.

Hulp nodig?
Heeft u vragen? U kunt altijd contact met ons opnemen: telefoon 030 286 66 11, e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en via de chat (di t/m vrij 13.30 - 16.30 uur).