In de tool Transkribus vind je sinds deze week een model waarmee 17e-eeuwse brieven automatisch kunnen worden getranscribeerd. Dit model konden wij publiceren doordat we Transkribus loslieten op ruim 1.000 brieven van de 17e-eeuwse kasteelvrouwe Margaretha Turnor. 

Met de tool Transkribus leerden we de afgelopen maanden de computer het 17e-eeuwse handschrift herkennen van kasteelvrouwe Margaretha Turnor.  Ruim duizend brieven zijn inmiddels getranscribeerd. Het model is gedurende deze maanden steeds bijgeschaafd en is nu gepubliceerd. In dit filmpje leggen we uit hoe dat werkt: 

Al deze inspanningen hebben nu een model opgeleverd dat vanzelf 17e-eeuws handschrift herkent. Dit model is natuurlijk bruikbaar voor brieven van Margaretha Turnor zelf, maar het is ook bruikbaar om vergelijkbare Nederlandse correspondentie automatisch te laten transcriberen. Handig! Ook het Nationaal Archief (model Ijsberg) en het Stadsarchief Amsterdam (model Dutch notarial model 18th century) hebben onlangs twee Nederlandse modellen gepubliceerd die voor 17e en 18e-eeuwse Nederlandstalige handschriften gebruikt kunnen worden.

Hoe werkt dat? 

Maak een account aan in Transkribus. Als u uw eigen scans vervolgens heeft geupload naar de server van Transkribus, kunt u een van deze Nederlandse modellen selecteren om transcripties te laten maken van uw scans. Het is dan een kwestie van trial en error om te kijken welk model het beste resultaat behaalt met uw scans. We Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of het model bruikbaar voor u was!

 

margaretga

Afbeelding van het betreffende model in de Transkribus app