- GEANNULEERD- 

Tijdens de feestelijke opening van de nieuwe bibliotheek op 13 maart aan de Neude ontvangt Prinses Laurentien het eerste exemplaar van ras-Utrechter Ton van den Berg. Ton van den Berg heeft samen met Nettie Stoppelenburg en Dick Goosen van Het Utrechts Archief, Centrale Bibliotheek en uitgeverij WBOOKS een boek gemaakt over de geschiedenis van de Neude. De makers van het boek vertellen meer over die bijzondere plek in Utrecht waar al eeuwen van alles gebeurt.

Neude, hart van Utrecht

De Neude: een echt Utrechts plein en het bonzend hart van Utrecht. In de Middeleeuwen was het nog een drassige plek, nu vind je er zomerse terrassen van tegenwoordig. Dit boek vertelt het hele verhaal van dit bijzondere plein. De Neude was de plaats waar executies plaatsvonden en lokale politici bij de waterpomp belangrijke zaken bespraken. Nationaal was het plein van belang want Prins Maurits dankte er in 1618 de waardgelders (huursoldaten) af en keizer Napoleon werd in 1811 op het plein verwelkomd. De Munt stond hier, waar onze nationale muntstukken werden geslagen en de eerste Nederlandse postzegel werd gedrukt. De Munt maakte plaats voor een groot en imposant postkantoor van architect Crouwel en in 1961 werd aan het plein het toen nog hoogste kantoorgebouw van Nederland geopend: de Neudeflat van architect Maaskant. Ook heeft de Bibliotheek van Utrecht zich in het voormalige postkantoor gevestigd.

Naast het overhandigen van het eerste exemplaar aan Prinses Laurentien op 13 maart wordt het boek Neude, hart van Utrecht op dinsdag 24 maart gepresenteerd in de nieuwe bibliotheek aan de Neude.