Afgelopen weekend is er een nieuw personage toegevoegd aan de verhalen in onze expo Rampjaar 1672-1673. Het historische personage van de Zwitserse soldaat heeft nu een eigen plek. Hij vertelt het verhaal over het rampjaar 1672 vanuit zijn perspectief. 

Ontdek het Rampjaar vanuit meerdere perspectieven
Wat deed een Zwitserse soldaat in onze Republiek? In de expo ontdek je het verhaal vanuit verschillende perspectieven. In het jaar 1672 kwamen de Fransen de Rijn over en bezetten vervolgens een groot deel van de Republiek, waaronder Utrecht. Zoals bij alle Europese legers in de 17e eeuw bestond het Franse leger uitsluitend uit huurlingen. Dienstplicht bestond nog niet. Die huurlingen konden overal vandaan komen. Het Franse leger was dus helemaal niet Frans, maar bestond uit Ieren, Zwitsers, Spanjaarden, etc. De Zwitserse soldaat uit onze Expo vertelt over zijn tijd bij de waterlinie en hoe het er aan toe ging met de inkwartiering in stad en provincie Utrecht. 

Personage komt tot leven
Je kan het opgenomen verhaal van de soldaat komen beluisteren in onze Expo. Twee keer per maand komt hij werkelijk tot leven en spelen acteurs van Theatergroep Aluin live in de tentoonstelling Rampjaar 1672-1673. Bekijk daarvoor data in onze agenda

Meer weten over het Rampjaar? Onze vakspecialist Floortje Tuinstra vertelt in de tweede editie van de podcast van Tijdschrift Oud-Utrecht hoe Utrechters deze woelige periode beleefden. Ook hoor je over hoe we met behulp van AI wel 1000 brieven uit die periode automatisch toegankelijk maakten én hoe afwisselend het werk van een archivaris eigenlijk is. Luister hier de aflevering.