Op 18 maart 2019, vandaag precies een jaar geleden, werden nietsvermoedende mensen op het 24 Oktoberplein in Utrecht onder vuur genomen. Deze gebeurtenis maakte naast intens verdriet en diepe rouw ook een groot saamhorigheidsgevoel los in Utrecht. De bijna 1.000 briefjes, tekeningen, gedichten en andere uitingen op papier die werden neergelegd op deze plek, zullen samen met de condoleanceregisters, foto’s, en andere informatie over de aanslag bewaard worden in Het Utrechts Archief.

Hiermee zorgt Utrecht ervoor dat de herinnering aan deze gebeurtenis nooit verloren zal gaan. Het 24 Oktoberplein werd de plek waar mensen huilden, elkaar troostten en de slachtoffers op een waardige manier herdachten. In de dagen erna ontstond op deze plek een zee aan bloemen en andere steunbetuigingen, afkomstig van inwoners van Utrecht en van ver daarbuiten. 

Het was de bedoeling, vóór de uitbraak van het Coronavirus, dat we vandaag een kleine selectie van deze steunbetuigingen aan het publiek zouden tonen in Het Utrechts Archief op de Hamburgerstraat 28. Deze selectie is samengesteld door ‘gastconservator’ Jan van Zanen, burgemeester van Utrecht. Vanwege het Coronavirus hebben we ons publiekscentrum helaas tijdelijk moeten sluiten. Na de heropening ben u hier alsnog van harte welkom. We houden u op de hoogte van het vervolg.

 .