De afbeeldingen met een open licentie uit onze beelcollectie staan binnenkort op Wikimedia Commons. Dat betekent dat iedereen deze afbeeldingen straks via Wikipedia kan vinden én hergebruiken. Door onze beelden te delen op Wikimedia, hopen we dat nóg meer mensen de beeldcollectie kunnen gebruiken bij hun onderzoek en het online documenteren van erfgoed. 

Wat is Wikimedia Commons?

Wikimedia Commons is een opslagplaats voor mediabestanden met een vrije licentie, en is voor iedereen beschikbaar. In tegenstelling tot traditionele mediabronnen is Wikimedia Commons gratis. Het is iedereen toegestaan ​​om bestanden hier vrij te kopiëren, te gebruiken en aan te passen, zolang ze de door de auteur gespecificeerde voorwaarden volgen.

Meer dan 150.000 afbeeldingen gekoppeld

De afgelopen maanden hebben we met hulp van tientallen Wikimedianen meer dan 150.000 foto's, illustraties en kaarten met een open licentie voorbereid voor de upload. "Om te zorgen dat deze straks goed vindbaar zijn, hebben we met een hoop vrijwilligers de trefwoorden uit ons archief gekoppeld aan de categorieën op Wikimedia Commons," vertelt Rick Companje, initiatiefnemer en medewerker van Het Utrechts Archief.

Deze week gaat het grote uploaden beginnen. Rick: "we starten met de deelcollectie Spoorwegen omdat we weten dat deze collectie erg in trek is." Het uploaden zelf gaat meerdere weken in beslag nemen. 

Benieuwd naar de tussenstand? Bekijk de online collectie van Het Utrechts Archief op Wikimedia Commons

""
Een van de eerste afbeeldingen die straks beschikbaar zijn op Wikimedia Commons, catnummer 154769