In de nieuwe applicatie 'Utrecht in perspectief' koppelen we heden en verleden aan elkaar door middel van historisch beeldmateriaal uit de 17e eeuw. In deze digitale omgeving zie je, aansluitend bij de Expo 'Utrecht aan de singel', de veranderende skyline van Utrecht.

Utrecht in perspectief 

In de zomer van 2020 stroomt in Utrecht weer water door de hele Stadsbuitengracht, waarmee het aangezicht van Utrecht verandert. Sinds het midden van de 16de eeuw figureert deze singel op vele Utrechtse stadsprofielen. Zij bieden een treffend beeld van de ontwikkeling van de skyline van de Domstad. Wist je dat in de korte periode tussen 1669 en 1684 die skyline óók al drastisch veranderde? Dat had alles te maken met de desastreuze storm die in de zomer van 1674 over de stad raasde.

Innovatieve koppeling met Wikipedia

In de webapplicatie Utrecht in perspectief ontdek je de veranderende skyline aan de hand van de stadspanorama’s van Herman Saftleven. De website is opgezet als een drieluik waarin je 36 iconische Utrechtse gebouwen kunt bekijken in 1669 en 1684. We hebben verschillende panorama's, kaarten van beroemde cartografen en prenten uit onze collectie aan elkaar gekoppeld. Wil je meer weten over een bepaald gebouw? Dan kun je doorklikken naar de informatie over op Wikipedia. Het gebruik van ons beeldmateriaal, gekoppeld aan de objecten op Wikipedia, is uniek. Het is een van de eerste toepassingen die we hebben kunnen bouwen met onze Linked Open Data API.

Over de applicatie

Het ontwerp en realisatie zijn gemaakt door Hic Sunt Leones en Webmapper. Met dank aan Marco van Egmond, conservator Universiteitsbibliotheek Utrecht Bijzondere Collecties. De applicatie is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaanfonds. Wil je meer informatie over de totstandkoming? Stuur een mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bekijk het project op Github.