Het Utrechts Archief gaat het uitzendarchief van RTV Utrecht digitaal toegankelijk maken. Hiermee komen honderden uren televisie met beelden uit de jaren tachtig en negentig beschikbaar voor het publiek.

Om dit mogelijk te maken tekenden Hans Berende, archivaris van Het Utrechts Archief en William Valkenburg van RTV Utrecht op 20 november 2020 een schenkingsovereenkomst. In Het Utrechts Archief worden de videobanden gedigitaliseerd en onder de optimale condities bewaard. Omdat videomateriaal uit deze periode vaak zeer kwetsbaar is, was haast geboden met het project. Berende is zeer enthousiast over de samenwerking: “In archieven vind je allerlei historische bronnen en bewegende beelden zijn hierbij erg aansprekend, omdat ze letterlijk een inkijkje in het verleden geven. In het uitzendarchief van RTV Utrecht hoor en zie je hoe het eraan toe ging in Utrecht van de jaren tachtig en negentig. De muziek, kleding, kapsels, het taalgebruik, mensen en alle gebeurtenissen die langs komen, zijn een prachtige bron voor onderzoeker en zullen voor velen een feest van herkenning zijn.”

Benieuwd naar wat er allemaal te zien is in dit uitzendarchief? Bekijk dan het item van RTV-Utrecht op bezoek bij filmspecialist Lloyd Davies van Het Utrechts Archief