De digitale collectie van Het Utrechts Archief is weer raadpleegbaar. Nadat er in maart zogeheten ransomeware op onze server was aangetroffen, hebben we de afgelopen weken alle bestanden kunnen herstellen met de kopieën uit onze backup. Tegelijkertijd hebben we de nodige extra maatregelen genomen om onze systemen minder kwetsbaar te maken voor dergelijke software.

- Wat kunt u weer raadplegen? -> de digitale bestanden.
- Wat is nog niet beschikbaar? -> de dienst scannen op verzoek.

Let op!
Omdat we onze servers opnieuw hebben ingericht, kan het zijn dat de bestanden nog niet in alle gevallen goed getoond worden. Komt u nog zaken tegen die niet functioneren? Laat ons dit dan weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het Utrechts Archief bezoeken 
Vanaf 5 juni is onze Expo weer open en kunt u de originelen raadplegen in onze studiezaal als u vooraf uw plek reserveert.    

Eerdere updates van dit bericht: 

Update 18 maart: 

Geen gegevens verloren gegaan
Gelukkig hebben wij vooralsnog kunnen vaststellen dat er als gevolg van dit incident geen gegevens verloren zijn gegaan. Ook zijn er op dit moment geen aanwijzingen dat de aanval met ransomware heeft geresulteerd in een exfiltratie van gegevens. Wij laten externe deskundigen forensisch onderzoek verrichten om hierover nader uitsluitsel te geven. Verder doen wij van dit incident aangifte bij de politie, en hebben wij het incident zekerheidshalve gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Naar aanleiding van vragen of er losgeld is betaald, kunnen we u melden dat er hiervan geen sprake is. HUA is niet in onderhandeling getreden en kan de serverproblemen zelf oplossen.

Update 31 maart: 
Wij zijn op dit moment bezig met het herstel van de beschikbaarheid van alle digitale archiefscans uit onze back-ups. Omdat wij een enorme digitale collectie hebben, is dit een tijdrovende klus, die zeker nog enkele weken zal duren. Zodra de beschikbaarheid is hersteld, zullen wij hierover communiceren op deze website.

Update 16 april:
Het herstel van het online archief is inmiddels 100%: alle 7 miljoen scans en de archiefbank zijn veiliggesteld in onze backups. Op dit moment loopt het proces om de volledige raadpleging van de digitale collectie via deze website weer op te bouwen. Dit zal nog enkele weken in beslag nemen. Het streven is om in mei de gehele digitale collectie weer digitaal beschikbaar te kunnen stellen.

Update 31 mei
De digitale collectie van Het Utrechts Archief is weer volledig raadpleegbaar. Alle archiefscans op onze website zijn weer te raadplegen.