Het Utrechts Archief kampt met een gedeeltelijke ICT-verstoring als gevolg van ransomware. Hierdoor zijn wij genoodzaakt om ons online archief tijdelijk buiten gebruik te stellen, zodat wij herstel- en onderzoekswerkzaamheden kunnen verrichten. Wij laten ons hierin bijstaan door externe deskundigen.

Het zal naar verwachting nog een aantal weken duren voordat wij de toegang tot onze archieven kunnen herstellen voor het publiek. Onze welgemeende excuses voor het eventuele ongemak dat u hierdoor ervaart. 

Wel / niet beschikbaar op de website
- Momenteel wel beschikbaar op de website: beeld- en filmcollectie, kranten en adresboeken, bibliotheekcatalogus, archiefbeschrijvingen.  
- Momenteel niet beschikbaar: scans van archiefstukken, aanvragen bouwtekeningen en Scanning on demand.

Collectie raadplegen
Wilt u de collectie met spoed raadplegen? Bijvoorbeeld voor uw studie of onderzoek? Neem dan contact met ons op via de chat of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. zodat we de beste oplossing voor uw onderzoeksvraag kunnen zoeken.

Geen gegevens verloren gegaan
Gelukkig hebben wij vooralsnog kunnen vaststellen dat er als gevolg van dit incident geen gegevens verloren zijn gegaan. Ook zijn er op dit moment geen aanwijzingen dat de aanval met ransomware heeft geresulteerd in een exfiltratie van gegevens. Wij laten externe deskundigen forensisch onderzoek verrichten om hierover nader uitsluitsel te geven. Verder doen wij van dit incident aangifte bij de politie, en hebben wij het incident zekerheidshalve gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Update 18 maart: 
Naar aanleiding van vragen of er losgeld is betaald, kunnen we u melden dat er hiervan geen sprake is. HUA is niet in onderhandeling getreden en kan de serverproblemen zelf oplossen.

Update 31 maart: 
Wij zijn op dit moment bezig met het herstel van de beschikbaarheid van alle digitale archiefscans uit onze back-ups. Omdat wij een enorme digitale collectie hebben, is dit een tijdrovende klus, die zeker nog enkele weken zal duren. Zodra de beschikbaarheid is hersteld, zullen wij hierover communiceren op deze website.

Update 16 april:
Het herstel van het online archief is inmiddels 100%: alle 7 miljoen scans en de archiefbank zijn veiliggesteld in onze backups. Op dit moment loopt het proces om de volledige raadpleging van de digitale collectie via deze website weer op te bouwen. Dit zal nog enkele weken in beslag nemen. Het streven is om in mei de gehele digitale collectie weer digitaal beschikbaar te kunnen stellen.Updates over de voortgang van het herstel worden toegevoegd aan dit bericht.