Het is vandaag precies 899 jaar geleden dat Utrecht stadsrechten kreeg en hiermee is het aftellen naar 900 jaar Utrecht begonnen. De Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma en wethouder Anke Klein bezochten speciaal voor deze gelegenheid Het Utrechts Archief, waar ze de stadsrechten bekeken en een subsidieregeling voor initiatieven lanceerden.

Op 2 juni 1122 kregen de Utrechters stadsrechten, wat werd opgetekend in twee documenten die nog steeds in Het Utrechts Archief worden bewaard. Het is zeer uitzonderlijk dat originele stadsrechten uit deze tijd bewaard zijn gebleven en ze behoren dan tot de topstukken uit de collectie. Meer over het stadsrecht vindt u in het onderdeel verhalen (1122).

Subsidieregeling
Iedereen met een goed idee om de 900e verjaardag van Utrecht te vieren kan een financiële bijdrage aanvragen bij de gemeente Utrecht. Er is 1,75 miljoen euro subsidie beschikbaar om in 2022 festiviteiten te organiseren. U kunt per activiteit maximaal €50.000 aanvragen

900 Portretten
Ten slotte presenteerde theatermaker Carolien Arnold de eerste van 900 portretten van Utrechters uit het heden en verleden.  

Tentoonstelling en activiteiten in Het Utrechts Archief 
Ook in Het Utrechts Archief zullen we volgend jaar een uitgebreid programma organiseren rondom 900 jaar Utrecht, met een tentoonstelling, publicatie, themawebsite, scholenprogramma en activiteiten voor jong en oud!      

  

 Wethouder Klein en burgemeester Dijksma

 

 Utrechter Rami: een van de 900 portretten  

 

Wethouder Anke Klein, de directeur van Het Utrechts Archief, Chantal Keijsper, en burgemeester Sharon Dijksma bij het aftellen naar Utrecht 900.