Op 1 januari 2022 verkorten we de levertijd van aangevraagde scans van vijf naar drie weken. Ook kunt u voortaan elke week aanvragen doen, in plaats van per twee weken. Om dit mogelijk te maken, leveren we voortaan alleen nog materiaal van 100 jaar en ouder. Door deze termijn te verschuiven, is er minder handmatige controle nodig op auteursrecht en persoonsgegevens.

Het Utrechts Archief investeert al jaren fors in digitalisering, waardoor inmiddels ruim 20% van de collectie digitaal beschikbaar is. Een groot ervan verloopt vraaggestuurd, via de succesvolle dienst Scannen op verzoek. Vanaf begin 2022 verhogen we onze scancapaciteit en verandert er het volgende voor gebruikers:

> Levering van de stukken vindt plaats in maximaal drie weken. Dit was maximaal vijf weken;   
> U kunt meer nummers aanvragen: vijf per week, in plaats van vijf per twee weken;  
> U kunt voortaan alleen nog stukken van 100 jaar en ouder aanvragen.

Bronnen uit 1921 - 1951
Archieven tussen de 70 en 100 jaar, waarbij stuksgewijze handmatige controle nodig is, worden voortaan projectmatig door Het Utrechts Archief gedigitaliseerd. Ook hiervoor wordt ruime scancapaciteit gereserveerd. Deze aanpak zorgt voor versnelling, omdat grotere reeksen materiaal tegelijkertijd worden beoordelen en verwerkt. Op dit moment gebeurt dit al bij de bronnen uit de Tweede Wereldoorlog.

Heeft u suggesties voor het digitaliseren van materiaal uit de periode 1921-1951? Deel uw wensen dan via een mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Noem daarbij de naam en het nummer van de archieftoegang (inventaris) en het eerste en laatste inventarisnummer uit de reeks die u gedigitaliseerd wilt zien. We onderzoeken dan of uw suggestie in aanmerking komt. Anders dan bij scannen op verzoek ontvangt u geen voortgangsbericht, maar op deze manier blijven we op de hoogte van de wensen voor deze periode. Uiteraard kunt u recent materiaal waarbij geen beperkingen zijn ook inzien in onze Studiezaal.