In anderhalf jaar tijd ontsloten 250 vrijwilligers bijna 30.000 notariële akten van de stad Utrecht uit de periode 1780 tot 1811. De notariële akten werden door het Utrechts Archief gescand en op het crowdsourcingsplatform VeleHanden geplaatst, waar de vrijwilligers ze ontsloten op namen en locaties. De akten zijn toegevoegd aan de database van het Utrechts Archief, waar nu 314.900 akten te vinden zijn.

Notariële akten2

Vele handen maken licht werk

VeleHanden is een crowdsourcingsplatform dat zich richt op het digitaliseren en ontsluiten van erfgoedcollecties. Op het platform kunnen vrijwilligers vanachter hun eigen computer helpen met het toegankelijk maken van collecties. Iedereen is hierbij welkom. Voor het Utrechts Archief is deze vrijwillige inzet van onschatbare waarde. Crowdsourcing maakt het mogelijk om enorme digitaliseringsprojecten uit te voeren, die anders jaren in beslag zouden nemen. Mede dankzij de inzet van vrijwilligers zijn er in de database van het Utrechts Archief, met de aanvulling van de 30.000 akten uit dit project, 314.900 notariële akten te vinden uit de periode 1560 tot 1811.

Unieke historische bronnen

In notariële akten worden overeenkomsten en verklaringen juridisch vastgelegd. Notariële akten uit het verleden vormen daardoor een unieke bron voor historisch onderzoek. Ze tonen prachtige inkijkjes in de verhoudingen van de samenleving. Denk bijvoorbeeld aan testamenten, huurderovereenkomsten of huwelijken. Als vrijwilligers op VeleHanden op een interessante akte stuiten kunnen ze dat melden en delen op het forum van het platform, zo kan iedereen meegenieten van unieke vondsten en bijzondere details.

Meedoen?

Uit de periode 1600 tot 1660 willen wij nog ruim 10.000 notariële akten ontsluiten. Wilt u helpen bij het digitaal toegankelijk maken van deze mooie collectie? Meld u dan aan als vrijwilliger. Iedereen kan bijdragen en ervaring is niet nodig.

> Ga naar VeleHanden.nl en doe mee!