Niet alleen de stad Utrecht viert in 2022 een jubileum, ook voor de Vereniging Oud Raadsleden van de Gemeente Utrecht is het feest, in dit geval vanwege het 25 jarige bestaan. Op vrijdag 1 juli werd uitgebreid stilgestaan bij de toekomst en het verleden van het Utrechtse stadsbestuur én zijn de gegevens van alle nieuwe raadsleden toegevoegd aan de online collectie Utrechtse Bestuurders.

Utrechtse bestuurders biedt gegevens over huidige en oud-bestuurders van de stad Utrecht. Een unieke reeks, die 900 jaar teruggaat in de tijd. In het overzicht van bijna 5.500 namen zijn ook de belangrijkste ambtenaren opgenomen (kameraars, secretarissen, griffiers). Voor de vroegste eeuwen ontbreekt een deel van de personen, maar vanaf 1400 is de lijst bijna compleet. Ook is uit elke eeuw is één bestuurder uitgelicht en het bestuur beschreven voor de opeenvolgende tijdvakken.

900 jaar stadsrecht
In 1122 kreeg Utrecht als een van de eerste steden in Nederland stadsrechten. Deze waren bedoeld voor de inwoners van het gebied binnen de Utrechtse singels en het omliggende gebied van de stadsvrijheid. Daarmee werd het begin gemaakt van een eigen bestuur, los van het omliggende platteland. Al in de stadsrechtoorkonde van 2 juni 1122 worden de vroegste vertegenwoordigers van dit bestuur genoemd: de bisschoppelijke schout en de schepenen. Eind twaalfde eeuw voegde zich daarbij de raden en vanaf 1304 had Utrecht ook twee gezamenlijk opererende burgemeesters. Door de eeuwen heen veranderden de samenstelling, bevoegdheden en verkiezing van de leden van het bestuur verschillende keren. Vanaf de Franse tijd kwam er landelijke wet- en regelgeving, waarbij de Gemeentewet van Thorbecke uit 1851 nog steeds de basis is van het gemeentelijk bestuur.

over het project
Aan het bestand met alle namen en functies is lang gewerkt. Dit gebeurde in nauwe samenwerking met de Griffie van de Utrechtse gemeenteraad en de inzet van verschillende historisch onderzoekers. Bij wisselingen in het stadsbestuur zal dit bestand in de toekomst steeds worden bijgewerkt. Mocht u aanvullingen of correcties hebben op het oudere namenbestand, dan kunt die melden via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.