Oproep: helpt u mee de Utrechtse gezinskaarten te beschrijven?
01 maart 2023Wilt u meer te weten komen over de Utrechters van vroeger? En ons helpen met het beschrijven van de gezinnen die begin 20e eeuw in Utrecht woonden? Doe dan mee aan ons project Gezinskaarten 1910 - 1936!
Hoe werkt het?
1. U kunt zich aanmelden via hetvolk.org. Hier staat ook meer uitleg over het project.
2. Omdat u met de gegevens van mogelijk nog levende personen gaat werken, vragen we u een geheimhoudingsverklaring in te vullen.
3. Nadat we deze verklaring hebben ontvangen kunt u aan de slag!
Wat zijn gezinskaarten?
Vanaf 1910 vond de bevolkingsregistratie plaats via gezins- en woningkaarten. Hierop werden gezinsleden en inwonende personen als dienstbodes en studenten vastgelegd. Met het invoeren van deze 68.810 gezinskaarten voegen we straks een enorme hoeveelheid persoonsnamen toe aan onze personendatabase.
Hoe ziet een gezinskaart eruit?
De voorkant van een gezinskaartbevat gegevens als naam, geboortedatum, geboorteplaats en religie. Het gezinshoofd (meestal de vader) staat op de eerste regel van de gezinskaart. Op de achterkant staan adressen waar de gezinsleden eerder hebben gewoond of waarnaar ze later zijn verhuisd. We voeren alleen de gegevens van de voorkant in.
Op deze afbeelding ziet u een gezinskaart. Op de bovenste regel staat het gezinshoofd vermeld (Jacob Olie) en vanaf regel 2 de inwonende gezinsleden, onder wie ook inwonende dienstmeisjes (hier vermeld in regel 5 met vermelding i.d. = in dienst). Het gezin woonde aan het Wilhelminapark 47.