Precies 1 jaar na de viering van 900 jaar Utrecht heeft Fedor van Rossem een handgetend panorama van Utrecht geschonken aan de stad. Van Rossem maakte deze tekening in 2022 speciaal vanwege het stadsjubileum, in navolging van Herman Saftleven die de stad ook vanuit deze richting tekende in 1648.  

Fedor van Rossem tekende het enorme werk van ruim anderhalve meter breed op basis van foto's die hij maakte op het dak van RTV Utrecht aan de Hengelveldstraat. Dit gebouw ligt naast één van de depottorens van Het Utrechts Archief die ook te zien is op de tekening.  

 

Foto: Fedor van Rossem met het panorama. Foto Ton van den Berg/ Nieuws 030  

In een lange traditie 
Archivaris Kaj van Vliet nam het panorama dankbaar in ontvangst namens Het Utrechts Archief, waar de tekening bewaard én gedigitaliseerd zal worden. De tekening van Saftleven heeft een bijzondere plek in de beeldcollectie van Het Utrechts Archief, want het was de eerste tekening die in de 17e eeuw is aangekocht door het stadsbestuur van Utrecht. Daarmee vormt het werk het begin van de beeldcollectie van het archief. Het werk van Van Rossem is nu onderdeel van een lange reeks van stadspanorama's van onder meer Saftleven, Bos en Schut.    

 

 Foto: Van Rossem met het panorama van Saftleven 

 Foto: Detail met de depottoren van het archief en de Domtoren.

 >>> Bekijk de aflevering van RTV Utrecht over het panorama.