De oude stadsmuur, de Domkerk, het stadsleven: hoe zag Utrecht er honderden jaren geleden eigenlijk uit? Dit en meer ontdek je vanaf 14 oktober in de tentoonstelling én het boek De getekende stad.

Meesterwerken uit Utrecht
Het Utrechts Archief bewaart een topcollectie tekeningen uit de periode 1600 tot 1900. Ze zijn gemaakt door beroemde meesters als Pieter Saenredam, Jan van Goyen, Jan van Liender en Herman Saftleven. Omdat deze werken heel kwetsbaar zijn, liggen ze normaal gesproken veilig in onze depots. Het is dan ook zeer uitzonderlijk dat een grote hoeveelheid tekeningen in origineel te zien is. Kom dit najaar dus vooral een kijkje nemen bij de tentoonstelling De getekende stad! In het gelijknamige boek zie je een nog grotere selectie van ruim 400 tekeningen, voorzien van uitgebreide informatie.   

Elke twee maanden nieuwe tekeningen 
Om zoveel mogelijk tekeningen te kunen laten zien, is er om de twee maanden een nieuwe selectie te zien in de tentoonstelling. 

14 Oktober – december 2023: tekeningen uit de 17e eeuw.
Januari – februari 2024: tekeningen uit de 18e eeuw.
Maart – 12 mei 2024: tekeningen uit de 19e eeuw.

Alle leeftijden 
De tentoonstelling is geschikt voor jong en oud. Speciaal voor kinderen zijn er verschillende activiteiten in de tenoonstellingsruimten.   

Met de steun van...
De tentoonstelling en het boek zijn mede mogelijk door de steun van:

- K.F. Heinfonds
- Van Hoorn-Koster Fonds
- Van Baaren Stichting
- Stichting Elise Mathilde Fonds
- Stichting Carel Nengerman Fonds
- NOT Fonds
- Kees Eijrondfonds
- Historische Vereniging Oud-Utrecht
- en ruim 200 donateurs via de crowdfunding!