Op 5 oktober hebben de bestuurders van Recreatie Midden-Nederland (RMN), Stichtse Groenlanden en Plassenschap Loosdrecht hun handtekening op de overbrengingsakte gezet bij Het Utrechts Archief. Sindsdien zijn de archieven, foto’s en kaarten van die organisaties en hun rechtsvoorgangers beschikbaar voor iedereen. 

Wie houdt er nou niet van dwalen door het landschap, een stuk fietsen in de natuur, lekker picknicken, zwemmen in een frisse plas of bootje varen? Dat kan sinds de jaren zestig in een van de gebieden die de recreatieschappen in Utrecht beheren. De recreatieschappen zijn ook een belangrijke partij in de groene gebiedsontwikkeling in onze provincie. Tot dit jaar deed RMN het beheer voor ze. Vanaf 2023 zijn Staatsbosbeheer en gemeente Wijdemeren de uitvoerende partijen. Een goed moment om het archief op te ruimen en het permanent te bewaren deel over te brengen naar het provinciale depot bij Het Utrechts Archief. Dat is zorgvuldig verzorgd door archiefspecialist Katja Sienknecht van DocFactory.

In de archieven zijn onmisbare bronnen over de ontwikkeling van openbare recreatie in de afgelopen halve eeuw te vinden. Wilt u weten of er voor u wat tussen zit? Bekijk alle archieven in ons overzicht.

20231005_overbrenging_archieven_RMN_en_recreatieschappen_1.jpg

Foto gemaakt door Maxim ter Hedde.

Op de foto: Victor Molkenboer (burgemeester gemeente Woerden), Cor Grasmeijer (coördinator Recreatie, Toerisme en Sport provincie Utrecht), Jitske Brand (bestuurssecretaris recreatieschap Stichtse Groenlanden en Plassenschap Loosdrecht), Arjan Wisseborn (wethouder gemeente Stichtse Vecht), Rob van Muilekom (gedeputeerde provincie Utrecht), Joost van Koutrik (provinciearchivaris van Utrecht), Theo van de Sande (vakspecialist Archieven van Het Utrechts Archief), Katja Sienknecht (archiefspecialist van bureau DocFactory)