Op 1 februari vond de ondertekening plaats van het ‘Bestuursconvenant duurzame samenwerking Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de Regionale Historische Centra’. Hierin staan afspraken over de blijvende samenwerking tussen het Rijk en de RHC's voor het beheer van de rijksarchieven, vanaf het moment dat het Rijk uit de Gemeenschappelijke Regelingen treedt. De staatssecretaris van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw Fleur Gräper-van Koolwijk, tekende namens het Rijk en namens Het Utrechts Archief tekende bestuurder en Gedeputeerde van de Provincie Utrecht Rob van Muilekom.

Met dit convenant kunnen we onze Utrechtse rijksarchieven van onder meer de Staten van Utrecht, de bisschoppen van Utrecht, de rechterlijke archieven en de burgerlijke stand als onderdeel van de Collectie Utrecht blijven bewaren, toegankelijk maken en inzetten voor brede publiekseducatie.

De staatssecretaris benadrukte bij de ondertekening dat de RHC’s al decennialang dé centrale plek zijn waar lokale, regionale en rijksarchieven samenkomen en die daarmee een rijk en belangrijk beeld geven van de Nederlandse geschiedenis: “Zij zijn in de afgelopen jaren uitgegroeid tot stabiele en toegankelijke centra voor zowel de professional als voor het brede publiek. We zijn samen van ver gekomen en hebben er voor gezorgd dat nu in iedere provincie een mooie, toegankelijke locatie is om van ons geschreven erfgoed te genieten en te leren. Ik ben er van overtuigd dat de Regionale Historische Centra met deze lichtere, maar niet minder betrokken vorm van samenwerking, nog vele mooie jaren voor zich hebben”

 

De directie en bestuurders van de RHC's met de staatssecretaris.

 

Gedeputeerde Van Muilekom tekende namens Het Utrechts Archief