Vrijetekst-sidebar:

Zie ook: 

> Meer informatie over De getekende stad
Meer informatie over Utrecht begint hier
Zo 21 april 2024: Verhalencafé 'Getekend Utrecht'
> Wo 22 mei 2024: Lezing 'De getekende stad in de 19e eeuw'

X1327 30895

De oude stadsmuur, de werven en het stadsleven: ontdek hoe Utrecht er vroeger uit zag door de ogen van de meesters van de tekenkunst. In het laatse deel van de tentoonstelling De getekende stad (t/m 14 juli 2024) zie je mooiste tekeningen uit de 19e eeuw.

Wat kun je zien en doen?

>  Bekijk de mooiste tekeningen uit de collectie van Het Utrechts Archief.
>  Maak jouw eigen meesterwerk in de tekenstudio.
>  Doe mee aan activiteiten zoals lezingen en workshops.

Voor wie?

De tentoonstelling is geschikt voor jong en oud. Ook voor kinderen is er van alles te doen én zijn er speciale activiteiten.

Op de drempel van een nieuwe tijd

Utrecht staat in de 19e eeuw op de drempel van een nieuwe tijd. De middeleeuwse stad is nog volop aanwezig en tegelijkertijd laten telefoonpalen, stadsverlichting en industriële schoorstenen zien dat er langzaam maar zeker een andere tijd aanbreekt. De Utrechtse tekenaars trekken er nog één keer op uit om het oude stadsbeeld met ruïnes van gebouwen, gewelven, de stadsmuur, mooie doorkijkjes en kronkelende paden vast te leggen. Opvallend is de belangstelling voor het ondergrondse, zoals de gewelven van de oude Vredenburg of de crypte van de Pieterskerk. In 1858 wordt een van de eerste foto's van Utrecht genomen, tijdens de sloop van de eeuwenoude Wittevrouwenpoort. Door foto's te gebruiken kunnen de kunstenaars de wereld om zich heen nóg preciezer afbeelden. In de tentoonstelling ziet je naast heel veel prachtige tekeningen ook een aantal voorbeelden van het gebruik van vroege fotografie in de tekenkunst.   

>>>Meer informatie over de tentoonstelling