Jaren geleden kocht Jacob Six een prachtige Utrechtse tekening op een veiling. Om ervan te genieten én om dit werk later aan Utrecht te schenken. En dat moment is nu gekomen!

Overhandiging tekening Reinier Vinkeles door de heer Six en los promo materiaal Paulus van Dorsten lo res 23

Onze archivaris Kaj van Vliet nam de tekening in ontvangst van Jacob Six en zijn echtgenote Carolien Strick van Linschoten. Dankzij nieuw onderzoek van het archief en de RKD weten we precies waarnaar we kijken: een werk uit circa 1800 van de Amsterdamse tekenaar en graveur Reinier Vinkeles junior, gemaakt naar een eerdere tekening van Jan de Beijer. Het werk van De Beijer is helaas verloren gegaan, maar de tekening van Vinkeles geeft een mooi beeld van de stad Utrecht rond 1745. We zien de stadhuisbrug en een klein stukje van de middeleeuwse stadskraan op een rustige middag. Er wordt gewandeld, gepraat, de hond wordt uitgelaten, een boot vaart voorbij. Drie eeuwen geleden, maar nog heel herkenbaar. Opvallend zijn de scherpe lijnen en enorme detaillering in de tekening. Deze stijl leverde het atelier van de vader van Vinkeles, eveneens Reinier geheten, in de 18e eeuw grote internationale faam op.

We zijn enorm dankbaar voor deze geweldige tekening die bij de volgende aanwinstententoonstelling zeker te zien zal zijn. En online kan iedereen er al vanaf nu van – op hoge resolutie – van genieten! Bekijk de tekening in de beeldbank.