Het Utrechts Archief en het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG) hebben een subsidie-aanvraag ingediend om lesmateriaal over koloniaal erfgoed te kunnen ontwikkelen. Het Utrechts Archief beheert namelijk een prachtig archief van het KNAG met informatie over meer dan 60 expedities naar de voormalige koloniën. Hierin zit uniek materiaal, niet alleen voor Nederlanders, maar ook voor de (voormalige) inwoners van de landen die werden beschreven en in beeld gebracht. Drie van deze expedities gingen naar Nieuw-Guinea: in 1904-5, 1939 en 1959. Hierbij werd wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het land en de  Papoea’s die hier woonden. Zij werden gefotografeerd en objecten uit Nieuw-Guinea werden meegenomen naar Nederland. De foto’s en verslagen van deze en andere expedities zijn terug te vinden in het compleet gedigitaliseerde archief van het KNAG

Educatiepakket
Wij hopen met een subsidie uit de Faro regeling van de Raad van Europa lesmateriaal te ontwikkelen over deze expedities. Het doel is om naast het koloniale perspectief ook een ander perspectief te bieden aan scholieren in het middelbaar onderwijs voor de vakken aardrijkskunde en mens & maatschappij met behulp van de methode ‘emotienetwerken’. Deze methode heeft aandacht voor de complexe dynamiek tussen mensen en erfgoed. Daarmee wordt de emotionele toegankelijkheid voor het bespreken van koloniaal erfgoed sterker. Ook willen we dit lesmateriaal gebruiken voor het ontvangen van scholieren in de EXPO van HUA.

Wil je meer weten of reageren? Bezoek dan de website van Faro en laat uw reactie achter om ons voorstel te ondersteunen.