Maaklocaties Draden van ons Nederlandse slavernijverleden geopend
12 juli 2024Vanaf het weekend van 13 juli is de Expo van Het Utrechts Archief één van de maaklocaties van het bijzondere project Draden van ons Nederlandse slavernijverleden van Stichting Maecenatis. Hierbij wordt een wandkleed, ontworpen door kunstenaar Munir de Vries, door vrijwilligers samengesteld. Het werk verbeeldt op artistieke wijze de Utrechtse geschiedenis van het slavernijverleden. Iedereen mag een bijdrage leveren en een stukje van het kleed borduren, quilten of punchen. Uiteindelijk wordt het hele werk opgenomen in de collectie van het Centraal Museum.
Hoe werkt het?
Op de maaklocaties zijn materialen en instructies aanwezig. Meedoen is gratis, u hoeft geen entreekosten te betalen als u wilt meedoen. In Het Utrechts Archief kunt u tot en met 1 september een bijdrage leveren. De leeftijd voor deze activiteit is 12+. Ervaring met handwerken is niet nodig.
Meer informatie:
Bekijk de informatie over het nationale project Draden van ons Nederlandse slavernijverleden op de website van Villa Maecenatis.
Maaklocaties in Utrecht:
Bibliotheek Lek en IJssel (IJsselstein + Vianen), Centraal Museum, Comité 30 juni – 1 juli Utrecht, Kasteel Amerongen, Landhuis Oud Amelisweerd, Landschap Erfgoed Utrecht, Museum Catharijneconvent, Museum Huis Doorn, Museum IJsselstein, Slot Zuylen, Special Arts, Stedelijk Museum Vianen en Het Utrechts Archief.
Het Utrechtse slavernijverleden
In 2021 is er een onderzoek gedaan naar het Utrechtse slavernijverleden door historicus Nancy Jouwe in opdracht van de gemeente Utrecht. Het Utrechts Archief vormde een belangrijke basis voor dit onderzoek. Joyce Pennings, archivaris van Het Utrechts Archief, ondersteunde de onderzoekers bij hun zoektocht. Er is een korte film gemaakt over dit onderzoek waarin Pennings laat zien hoe dit onderzoek in zijn werk ging, aan de hand van enkele bijzondere archiefvondsten. Deze film kunt u op Youtube bekijken via https://bit.ly/3A4rvyB.