Het Utrechts Archief werkt aan een (digitale) coronacollectie over de gevolgen van het virus.  Het is belangrijk om deze ingrijpende periode uit onze geschiedenis vast te leggen in de archieven. 

 

Sinds maart 2020 heeft de coronapandemie grote gevolgen gehad voor het leven in Utrecht en Nieuwegein: scholen, sportclubs, en veel bedrijven moesten de deuren meerdere keren noodgedwongen sluiten, er werd geprotesteerd tegen coronamaatregelen en festivals en herdenkingen konden niet doorgaan. Tijdens de lockdown was het thuiswerken de norm, scholieren kregen thuisonderwijs en ondernemers probeerden met nieuwe diensten hun omzet op peil te houden. Om de geschiedenis van deze ingrijpende periode goed vast te leggen, werkt Het Utrechts Archief aan een (digitale) coronacollectie.

Bijzondere gebeurtenissen die voor beroering in de samenleving zorgen, kunnen door de overheid worden aangewezen als ‘hotspot’. Over zo’n gebeurtenis bewaart de overheid dan meer informatie dan anders. Gemeente Utrecht en Nieuwegein hebben de coronacrisis als hotspot aangewezen. Naast het materiaal dat wordt overgedragen vanuit de gemeentes, verzamelt Het Utrechts Archief actief materiaal bij particulieren. Zo vormen wij samen met inwoners een coronacollectie.

Archief overdragen