Ik wil iets weten over een voogdijzaak, adoptie of ondertoezichtstelling

Voor bijna alle vragen over voogdij, adoptie of ondertoezichtstelling (OTS) heeft u een voogdijregisterkaart (of een uittreksel gezagsregister) nodig. Daarop staat welke dossiers er in de rechtbankarchieven over het kind te vinden zijn. Dat kan bij de rechtbank van Utrecht zijn maar ook bij een rechtbank elders in het land. Voogdijregisterkaarten worden bewaard in het archief van een kantongerecht. Voogdijregisterkaarten zijn openbaar alleen voor de persoon in kwestie.

 • Is het kind geboren in Nederland? De voogdijkaart vindt u bij het kantongerecht waar de geboorteplaats van het kind onder valt. De kaarten zijn geordend op jaar van meerderjarigheid (vóór 1988 was dat 21 jaar, vanaf januari1988 is dat 18 jaar).
 • Is het kind geboren in een gemeente binnen de provincie Utrecht en meerderjarig vóór 1990? U kunt bij ons terecht. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. uw vraag. Is het kind meerderjarig in 1990 of later? U kunt terecht bij de Rechtbank Midden-Nederland.
 • Gaat het om iemand geboren in het buitenland vóór of in 1972? Het Noord-Hollands Archief in Haarlem bewaart de archieven van het Amsterdams kantongerecht waarin deze voogdijregisterkaarten zijn opgenomen. Bekijk de contactgegevens van het Noord-Hollands Archief.
 • Gaat het om iemand geboren in het buitenland ná 1972? U kunt terecht bij de Rechtbank Amsterdam, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
  Blijkt uit de voogdijregisterkaart dat er één of meerdere dossiers door de rechtbank van Utrecht zijn aangelegd, dan kunt u bij ons terecht. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. uw vraag.

Ik wil iets weten over een echtscheiding

U heeft hiervoor in ieder geval het jaar van het eindvonnis nodig. Deze staat onder meer bijgeschreven in de kantlijn van de huwelijksakte die ligt bij de gemeente.

 • Bij een eenzijdig verzoek tot echtscheiding wordt de ene partner door de ander gedagvaard en wordt er een rolnummer aangemaakt. Wanneer de rechtbank uitspraak doet spreekt men van een vonnis. Voor een vonnis door de rechtbank van Utrecht vóór 1990 kunt u terecht bij ons. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. uw vraag.
  Voor een vonnis uit 1990 of later kunt u terecht bij de Rechtbank Midden Nederland.
 • Als een gezamenlijk verzoek tot echtscheiding wordt ingediend, ‘een echtscheiding met wederzijdse instemming’, wordt een rekestnummer aangemaakt en spreekt men van een beschikking. Heeft u een beschikking door de rechtbank van Utrecht vóór 1990 nodig? U kunt bij ons terecht, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. uw vraag. Heeft u een beschikking uit 1990 of later nodig? U kunt terecht bij de Rechtbank Midden Nederland.

Ik wil iets weten over huwelijkse voorwaarden

De akten van huwelijkse voorwaarden van huwelijken gesloten in gemeenten binnen de provincie Utrecht bevinden zich bij de Rechtbank Midden-Nederland. Deze akten mogen pas na 100 jaar door de rechtbank aan Het Utrechts Archief worden overgedragen. U kunt contact met de rechtbank opnemen, op deze pagina staat uitgelegd hoe u dit doet.


Openbaarheid

Een rechtbankarchief bevat vaak privacygevoelige informatie. Voor raadpleging geldt dat:

 • U zich kan legitimeren;
 • U toestemming heeft van nog levende personen of kan aantonen dat betrokkenen overleden zijn.