Archieven raadplegen

Er zijn verschillende manieren om de archieven die Het Utrechts Archief bewaart in te zien. U kunt een deel van de collectie inzien via de website, een ander deel kunt u inzien in onze studiezaal en (online) aanvragen.

- Scans op de website: u kunt scans inzien en downloaden
- Digitaliseren op verzoek 
Archieven online aanvragen

Het kan zijn dat u bepaalde bronnen niet direct kunt inzien, omdat:
- een archief niet in ons eigen depot ligt (uitgeplaatst archief);
- (een deel van) een archief beperkt openbaar is;
- bepaalde bronnen auteursrechtelijk beschermd zijn.

openingstijden


Collectie spoorwegen

Het Utrechts Archief beheert ruim 70 archieven van vrijwel alle spoorwegmaatschappijen vanaf het begin van de 19e eeuw. Voor meer informatie over onderzoek in deze collectie kunt u de onderzoeksgids Bronnen op het spoor raadplegen in de studiezaal. U kunt online zoeken in de beschrijvingen van deze archieven. De meeste archiefstukken kunt u in onze studiezaal aanvragen en raadplegen. In de spoorwegencollectie vindt u de volgende gegevens:


Personen

Bent u benieuwd wie er wanneer werkten bij de spoorwegen? U kunt online de personeelsregisters van de voorgangers NS bekijken uit de periode 1836-1920. Hierin worden ook vaak namen van partners vermeld. Zoek hier in de online registers.

In verband met privacywetgeving kunt u de gegevens van na 1920 (mits openbaar) alleen opvragen via een van onze correspondenten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..  


Archieven

In Nederland waren vanaf de 19e eeuw een aantal grote spoorwegmaatschappijen actief. Hun archieven zijn onder te verdelen in verschillende soorten en periodes. Bekijk meer info over de ordening van de archiefcollectie


Tekeningen

In de collectie vindt u tekeningen van alles wat over de spoorrails reed, bijvoorbeeld locomotieven, treinstellen en goederenwagens. Er zijn vrij veel tekeningen bewaard gebleven:


Beeldmateriaal

In de beeldcollectie vindt u vooral foto’s van stations, bruggen en oorlogsschade. U kunt in deze collectie zoeken op trefwoord en vervolgens filteren. Vanwege auteursrecht is een deel van de collectie alleen te raadplegen in de studiezaal.


Bibliotheek

In de bibliotheek-collectie vindt u allerlei publicaties over de spoorwegen. U kunt de collectie online doorzoeken, bibliotheekwerken kunt u aanvragen in inzien in de studiezaal.