Stamboom onderzoek
Bent u benieuwd naar uw Utrechtse voorouders? Door het maken van een stamboom leert u ze kennen. De meest betrouwbare bronnen voor het maken van een stamboom zijn de akten van de burgerlijke stand (vanaf 1811), het bevolkingsregister (vanaf 1850) en voor de periode daarvoor de kerkelijke doop-, trouw- en begraafboeken.
Genealogie
Stamboomonderzoek, oftewel genealogie, is onderzoek naar de geschiedenis van een familie. De gevonden gegevens kunt u zichtbaar maken in een stamboom. Misschien wilt u weten wie uw voorouders zijn, of waar uw familienaam vandaan komt. Bij het maken van een stamboom speelt chronologie een belangrijke rol en werkt u stap voor stap. Wilt u beginnen met het maken van een stamboom en heeft u Utrechtse voorouders? Volg dan dit stappenplan.
Hier kunt u het stappenplan ook downloaden voor thuisgebruik.
Stappenplan
-
Stap 1
Interview uw naasten
Een stamboom begint niet in het verleden, maar bij u zelf. Daarom kunt u het beste thuis en in uw familie beginnen met het verzamelen van materiaal. Denk aan trouwboekjes, geboortekaartjes en bidprentjes. En praat eens met uw oudere familieleden. Zij kunnen u vast verder helpen. Wilt u dit handig aanpakken, bekijk dan bij de Tips CBG verderop deze pagina voor een handige vragenlijst van het CBG.
-
Stap 2
Recente gegevens
Hierna gaat u op zoek naar zo veel mogelijk recente gegevens van uw voorouders. Dat kan lastig zijn. Door de privacywetgeving vindt u weinig informatie over personen geboren na 1900. Uw eigen geboorteakte en die van uw ouders vindt u dus niet online. Lukt het niet om voldoende informatie boven water te krijgen dan kunt u voor bijvoorbeeld persoonskaarten van tussen 1938 en 1994 overleden personen bij het CBG terecht.
-
Stap 3
Stamboom al gemaakt?
Bekijk hierna online of uw stamboom al eerder is uitgezocht. In onze bibliotheekcatalogus vindt u daarnaast naslagwerken en handboeken op het gebied van familieonderzoek, zoals het Jaarboek voor het Centraal Bureau voor Genealogie, de Gens Nostra (maandblad van de Nederlandse Genealogische Vereniging) en het Genealogisch repertorium van E.A. van Beresteyn. Het repertorium geeft een opsomming van familienamen met verwijzing naar genealogische publicaties met minstens drie generaties van een familie.
-
Stap 4
Utrechtse bronnen periode 1811-1960
Gaat u verder terug in de tijd? Vanaf 1811 tot aan 1960 kunt u op onze website gegevens over uw Utrechtse voorouders terugvinden in de burgerlijke stand. Niet al deze gegevens zijn openbaar vanwege de privacywetgeving. U vindt hierin ook gegevens over het woonadres, het beroep en de namen, leeftijden en beroepen van de getuigen.
-
Stap 5
Utrecht stad: bronnen periode 1900-1912
Als uw voorouders uit de stad Utrecht kwamen, kunt u ook nog zoeken in een andere bron: het bevolkingsregister. Hierin staan niet alleen de woonadressen vermeld, maar ook of iemand is verhuisd en waar naartoe. U kunt op onze website zoeken in de bevolkingsregisters van de stad Utrecht 1890-1912. Op de studiezaal kunt u de periode 1850 -1899 en 1913 -1936 inzien op microfiche. Een onderdeel hiervan vormen de gezinskaarten, geordend op familienaam, beschikbaar over de periode 1910 - 1936.
-
Stap 6
Utrechtse bronnen periode 1579-1811
Bent u al in de periode vóór 1811 beland? Dan kunt u op onze website onderzoek doen in de doop- trouw- en begraafinschrijvingen. Deze bron is het belangrijkste hulpmiddel voor deze vroegere periode. Hiermee kunt u terugzoeken tot gegevens uit 1579.
-
Stap 7
Hulp nodig?
Kunt u wel wat hulp gebruiken? Stel uw vraag aan onze studiezaalmedewerkers via de chat, telefonisch via (030) 286 66 43 (bereikbaar tijdens de openingstijden van de studiezaal) of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Vanaf September 2022: De afdeling Utrecht van de NGV organiseert iedere eerste woensdag van de maand het Voorouderspreekuur. U kunt met uw vragen van 10.30-12.30 uur terecht in de centrale hal van Het Utrechts Archief op de Alexander Numankade.
-
Stap 8
Publiceer uw resultaat
Als u een eind op weg bent met uw stamboomonderzoek, kunt u uw eigen stamboom publiceren op een stamboomwebsite of misschien zelfs in een artikel of boek. Denk daarbij wel aan privacyvoorschriften van gegevens van nog levende personen. Kijk eens op de websites van CBG Stambomen, GenealogieOnline, Geneanet en MyHeritage voor aansprekende voorbeelden.
-
Tip
Kijk op de website van het CBG, het Centrum voor Familiegeschiedenis, voor een handige vragenlijst die u kan gebruiken bij interviews van familieleden en meer informatie en tips voor uw stamboomonderzoek. De links staan onderaan deze pagina.
-
Tip
De schrijfwijze van familienamen tot 1850 stond nog niet vast. Er zijn verschillende schrijfwijzen mogelijk, zelfs binnen één familie. In de Utrechtse gegevens kunt u bij het zoeken naar personen niet zoeken op naamsvarianten. Eén letter kan het verschil maken. Probeer daarom bijvoorbeeld zowel ‘Kuipers’ als ‘Kuypers’.
-
Tip
Op grond van de privacywetgeving zijn de volgende bronnen niet openbaar raadpleegbaar: Gegevens uit de persoonskaarten van nog levende personen, gegevens uit het bevolkingsregister van na 1936, de recente registers van de burgerlijke stand en de Gemeentelijke Basis Administratie van na 1994.
-
Tip
Kijk op WieWasWie voor alle gegevens uit basisbronnen van archiefinstellingen in heel Nederland of word lid van de NGV voor hulp bij uw onderzoek. Zie onderaan deze pagina voor een lijst met handige links.
Handige externe links
- Wiewaswie
- CBG - Centrum voor Familiegeschiedenis
Website vol met tips voor onderzoek, herkomst, vragenlijsten en hulp bij onderzoek - CBG - de eerste 100 jaar
Hier vind u tips voor uw onderzoek naar recente familiegeschiedenis met een vragenlijst voor interviews - CBG - aanvragen persoonskaart
- Genealogie Online
- Geneanet
- MyHeritage