Tentoonstelling De getekende stad

De tentoonstelling De getekende stad liep van 6 november 2016 t/m 14 mei 2017. In drie etappes werden kleurige tekeningen van Utrecht in de 20e eeuw vertoond. In de tentoonstelling De getekende stad bekeek je Utrecht door het oog van ruim 90 kunstenaars. Met krijt, verf, houtskool, potlood en pen toonden ze hun beeld van Utrecht.

Tekeningen van Utrecht in de 20e eeuw 

Onze voorstelling van Nederland in de eerste helft van de 20e eeuw wordt voor een groot deel bepaald door overgeleverde zwart-wit foto’s. De tekeningen in De getekende stad geven een heel andere indruk: groene jassen, blauwe auto’s en geelgepleisterde panden tonen een verassend veelkleurige stad. In de tentoonstelling is te zien hoe de rustige en compacte provinciestad Utrecht uitgroeide tot een van de grootste steden van het land. De tekeningen geven weer hoe de kunstenaars deze veranderingen beleefden. Zo zie je de nauwkeurige topografische stadsgezichten van Chris Schut naast de prachtige impressionistische aquarellen van Anthony Grolman en de kunstzinnige tekeningen van Herman Tukker. Elke twee maanden tonen we een nieuwe serie tekeningen:  

Van Wittevrouwen tot Hoograven - het oosten en zuiden van Utrecht: tot en met 14 mei
Utrecht Centrum - 1 januari tot en met 12 maart
Van Zuilen tot Lombok - het noorden en westen van Utrecht: 6 november tot en met 8 januari

 

Publicatie

Tegelijkertijd met de tentoonstelling is het boek De getekende stad van Tolien Wilmer verschenen. In het boek, uitgegeven door Matrijs, zijn zo'n 400 nog niet eerder gepubliceerde tekeningen van Utrecht gebundeld. De voorloper van dit boek, met tekeningen uit de periode 1550-1900, was in een mum van tijd uitverkocht en is nu een collectors item. De getekende stad bevat tekeningen van onder meer Elisabeth Adriani Hovy, Ton Diekstra, Chris Schut, Ciano Siewert, Gerrit van Dokkum, Anthony Grolman, Arend van de Pol en vele anderen. Het is te koop in onze museumwinkel.   

Met dank aan:
De tentoonstelling en het boek De getekende stad zijn mede mogelijk door bijdragen van: Initiatievenfonds Utrecht, Jaarbeurs Utrecht, Prins Bernhard Cultuurfonds Utrecht, Rabobank Utrecht, Stichting Elise Mathilde Fonds, Stichting K.F. Heinfonds, Stichting Professor van Winter Fonds, Stichting Vrienden van Het Utrechts Archief, Stadsherstel Droste Fonds, Vereniging Oud-Utrecht, Winkel van Sinkel én 127 donateurs.