Utrecht begon in de Romeinse tijd als kleine nederzetting en groeide in de Middeleeuwen uit tot de belangrijkste stad van Nederland. In de vaste tentoonstelling van Het Utrechts Archief ontdek je alle hoogtepunten uit die roerige Utrechtse geschiedenis. Luister naar de verhalen van belangrijke Utrechters, bekijk het monumentale gebouw en de historische filmbeelden van Utrecht. 

 


 

Utrechtse verhalen

In onze tentoonstelling Utrechtse momenten vertellen historische personen je alles over de belangrijkste momenten voor Utrecht. Maak bijvoorbeeld kennis met bisschop Godebald, die erbij was toen Utrecht in 1122 stadsrechten kreeg. Of luister naar de verhalen van Nederlands enige paus Adrianus en de beruchte NSB leider Anton Mussert. Je ontdekt bovendien welke bijzondere archiefstukken bij deze personen en gebeurtenissen horen. 

Utrecht op film

Het Utrechts Archief bewaart naast deze verhalen en archieven ook een collectie historische films. In de comfortabele filmzaal kun je een selectie bekijken van deze beelden, zoals de grappige amateurfilms van feesten in Utrecht en prachtige beelden van Utrecht tijdens de Bevrijding. De topper is wel de alleroudste film uit onze collectie, die in 1917 is geschoten vanaf het dak van een rijdende tram door de binnenstad.

Rechtspraak in Utrecht

In het gebouw van Het Utrechts Archief vind je de sporen terug van de oude rechtbank die hier eeuwenlang huisde. In de cellen vind je daarvan nog resten en ontdek je hoe de rechtspraak in Utrecht er vroeger aan toe ging. Zo moest je tot halverwege de twintigste eeuw wel een heel goede reden hebben als je wilde scheiden. In de cellen verplaats je je in een rechter die daarover een beslissing moest nemen. 


Bijzonder gebouw

De tentoonstelling van Het Utrechts Archief vind je in het hart van de stad in de voormalige Paulusabdij, een gebouw met een bijzondere geschiedenis. De Paulusabdij was een van de oudste en belangrijkste benedictijnerkloosters van Nederland en is rond 1050 gebouwd. In de voormalige eetzaal van deze Paulusabdij speelt elk heel uur een filmvoorstelling over de geschiedenis van Utrecht en je kunt er zien hoe de stad Utrecht en omgeving in de loop der eeuwen is gegroeid.

 

Je bezoek aan de exposities is gratis. Rabobank Utrecht betaalt de entreeprijs.              Rabobank logo