Vanaf vrijdag 6 juli is de pop-up expostie 45 jaar 't Hoogt te bezoeken bij Het Utrechts Archief. De pop-up expo neemt de bezoeker mee naar het jaar 1973 en werpt een blik op het begin van het eerste filmtheater van Nederland. Hoe zag het bioscooplandschap er in die tijd uit? Hoe vaak ging de Utrechter toen naar de film? Waarom was juist toen de tijd rijp voor een filmtheater met een focus op bijzondere kwaliteitsfilm? 

Eerste filmtheater van Nederland

Op 12 januari 1973 vertoonde Filmtheater 't Hoogt de eerste film. Naar aanleiding van dit jubileum draagt 't Hoogt zijn archief over aan ons en vertonen we een pop-up expositie, met de mooiste stukken uit het archief. De expositie laat zien hoe en waarom Cultureel Centrum ’t Hoogt werd opgericht en besteedt aandacht aan het leven van Huub Bals, die naast oprichter van ’t Hoogt ook jarenlang directeur was van het International Film Festival Rotterdam.

De expositie is onderdeel van de expositie Utrecht op film bij het Utrechts Archief over bewegend beeld in Utrecht in de 20e eeuw. In deze expositie worden de hoogtepunten uit een indrukwekkende filmcollectie over Utrecht tentoongesteld: van de sloop van het oude station tot zwemmen op een zomerse dag en het straatleven in de jaren 80. 

Korting op film bij 't Hoogt

Maak bij je bezoek aan de pop-up expo een selfie met de afbeelding van Huub Bals en ontvang daarmee 2,- korting op een reguliere filmvertoning bij 't Hoogt!

Overdracht archief

Bij de opening van de expo draagt 't Hoogt ook het archief over. "Filmtheater ’t Hoogt is het eerste filmtheater van Nederland en het archief hoort bij het collectieve geheugen van de stad. Het archief is een goede representatie van alle activiteiten van dit filmtheater en een waardevolle aanvulling op onze collectie historische Utrechtse bronnen", aldus Chantal Keijsper, directeur van Het Utrechts Archief.