Van juni tot oktober toonde Het Utrechts Archief in de tentoonstelling Stadsgezichten de groei van Utrecht in de afgelopen 7 jaar. Tien hedendaagse fotografen brachten in beeld hoe Utrecht in deze periode veranderde. Hun foto's gaan over plekken én mensen.


Utrecht groeit

Utrecht groeit in razend tempo. Het stationsgebied wordt opnieuw ingericht, het water stroomt weer in de Catharijnesingel en complete wijken als Leidsche Rijn en de Uithof gaan op de schop. In de tentoonstelling Stadsgezichten werd de groei van Utrecht treffend in beeld gebracht. De fotografen vertellen met hun foto’s het verhaal achter nieuwe blikvangers zoals TivoliVredenburg, het stadskantoor en het nieuwe Centraal Station. Ze fotografeerden ook wat inmiddels is verdwenen en hoe nieuwe stadsdelen aansluiten op de oude stadsdelen. Al deze veranderingen roepen vragen op over de inwoners van Utrecht. Wat kenmerkt Utrecht en de Utrechter? En wat zijn de gevolgen van deze groei?

 


Fotografen

De fotografen van de tentoonstelling Stadsgezichten: Hans Wilschut, Raymond Rutting, Petra Stavast, Gerco de Ruijter, Poike Stomps, Mike Roelofs, Angeliek de Jonge, Raimond Wouda, Niels Stomps en Anoek Steketee.

 


Project Stadsgezichten

De tentoonstelling Stadsgezichten kwam voort uit het laatste project van de Stichting Stedelijke Fotografie Utrecht: een reeks van twaalf documentaire foto-opdrachten (2009-2016) over Utrecht. Deze reeks is vastgelegd in het boek Stadsgezichten. Utrecht in transitie. SFU verstrekte dertig jaar lang documentaire foto-opdrachten met de stad en haar inwoners als onderwerp. Begin 2016 droeg SFU haar collectie van 85 series (1500 beelden) over aan Het Utrechts Archief.

De tentoonstelling Stadsgezichten werd mogelijk gemaakt door: Gemeente Utrecht, Prins Bernhard Cultuurfonds Utrecht, K.F. Hein Fonds, Fentener van Vlissingen Fonds en Elise Mathilde Fonds.