De stad Utrecht en de Tweede Wereldoorlog
Het Utrechts Archief bewaart meer dan 50 meter aan archiefstukken, afbeeldingen en films over de stad Utrecht en omgeving tijdens en vlak na de oorlogsjaren. De bronnen zijn verdeeld over circa 100 verschillende collecties. Op deze pagina maken we u wegwijs.
Bronnen
Het Utrechts Archief heeft zo’n 3300 archiefbronnen over gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog. Een groot deel van deze bronnen is digitaal toegankelijk op onze website en doorzoekbaar op naam en adres.
Personen
Zoekt u naar een persoon die in Utrecht leefde tijdens de oorlogsjaren? Een deel van de oorlogsbronnen is doorzoekbaar op persoonsnamen.
Locaties
Bent u benieuwd wat tijdens de Tweede Wereldoorlog is gebeurd op uw adres, in uw buurt of in uw omgeving? Een groot aantal bronnen is doorzoekbaar op adres.
Beeldmateriaal
Het Utrechts Archief heeft een grote collectie beeldmateriaal uit de Tweede Wereldoorlog.
Gebeurtenissen
Op welke dagen is er iets bijzonders vermeld in de kranten tijdens de oorlogsperiode? In de 'Kroniek Utrecht WO2' kunt u gebeurtenissen doorzoeken op datum.
Verhalen
Bekijk persoonlijke verhalen van bewoners die de oorlog in Utrecht hebben meegemaakt.
Hulp bij onderzoek
Netwerk Oorlogsbronnen
Het Utrechts Archief bevat veel bronnen over Utrecht in oorlogstijd, maar natuurlijk zijn er ook andere erfgoedinstellingen waar oorlogsarchieven te vinden zijn. Het Netwerk Oorlogsbronnen (NOB) biedt een database waarin oorlogsbronnen van vierhonderd Nederlandse instellingen digitaal bij elkaar komen. De website maakt gebruikers wegwijs tussen al deze bronnen. NOB is dus hét startpunt voor uw zoektocht naar personen uit de oorlogsperiode.
Verantwoording en dank
Met steun van het Mondriaan Fonds is in 2020 een groots digitaliserings- en ontsluitingsproject gestart waarbij circa 2500 bronnen zijn gedigitaliseerd. Al eerder werden zo’n 500 bronnen gedigitaliseerd met steun van het Ministerie van VWS. Beide projecten beoogden oorlogsbronnen toegankelijk te maken voor een groot publiek. Daarnaast is Het Utrechts Archief veel dank verschuldigd aan een grote groep vrijwilligers die zich heeft ingezet voor het ontsluiten van de bronnen.
Houd deze pagina in de gaten voor nieuwe doorzoekbare bronnen en verhalen. Heeft u een opmerking of vraag over deze pagina? Stuur een e-mail
