Bronnen

Het Utrechts Archief heeft zo’n 3300 archiefbronnen over gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog. Een groot deel van deze bronnen is digitaal toegankelijk op onze website en doorzoekbaar op naam en adres.

Lees meer over oorlogsbronnen

 


Personen

Zoekt u naar een persoon die in Utrecht leefde tijdens de oorlogsjaren? Een deel van de oorlogsbronnen is doorzoekbaar op persoonsnamen. 

Lees meer over zoeken op Personen

  


Locaties

Bent u benieuwd wat tijdens de Tweede Wereldoorlog is gebeurd op uw adres, in uw buurt of in uw omgeving? Een groot aantal bronnen is doorzoekbaar op adres.

Lees meer over zoeken op Locaties

 


Beeldmateriaal

Het Utrechts Archief heeft een grote collectie beeldmateriaal uit de Tweede Wereldoorlog.

Lees meer over onze collectie beeldmateriaal WO2

 


Gebeurtenissen

Op welke dagen is er iets bijzonders vermeld in de kranten tijdens de oorlogsperiode? In de 'Kroniek Utrecht WO2' kunt u gebeurtenissen doorzoeken op datum.

Lees meer over Kroniek Utrecht WO2

 


Verhalen

Bekijk persoonlijke verhalen van bewoners die de oorlog in Utrecht hebben meegemaakt. 

Lees meer over verhalen uit WO2

 


Hulp bij onderzoek

 

  


Netwerk Oorlogsbronnen

Het Utrechts Archief bevat veel bronnen over Utrecht in oorlogstijd, maar natuurlijk zijn er ook andere erfgoedinstellingen waar oorlogsarchieven te vinden zijn. Het Netwerk Oorlogsbronnen (NOB) biedt een database waarin oorlogsbronnen van vierhonderd Nederlandse instellingen digitaal bij elkaar komen. De website maakt gebruikers wegwijs tussen al deze bronnen. NOB is dus hét startpunt voor uw zoektocht naar personen uit de oorlogsperiode. 

Ga naar het Netwerk Oorlogsbronnen