Veilingcatalogus uit 1928

De afbeelding die Grolman rond 1900 van het interieur van de Geertekerk maakte, was al bekend van een zwartwitafbeelding uit de catalogus van een veiling die in 1928 in Utrecht gehouden werd, kort na de dood van Grolman. Daarna was de aquarel echter van de radar verdwenen.

 

Twee handtekeningen

Omdat het niet vaak voorkomt dat dit soort vaardig en exact getekende Utrechtse werken van rond 1900 worden aangeboden, is de tekening verworven door het Utrechts Archief. Het werk heeft de afgelopen 88 jaar echter wel aanzienlijke lichtschade opgelopen. Beeldspecialist Victor Lansink van Het Utrechts Archief vertelt over de conditie van het werk: “Als we de huidige staat vergelijken met de afbeelding uit 1928, dan valt op dat de tekening behoorlijk achteruit is gegaan. Op de foto uit 1928 zijn de schaduwen en lichtvlekken op de wand rechts op het beeld nog een stuk duidelijker. Tijdens het uitlijsten bleek dat de aquarel nog een stukje groter was dan we dachten. De strook links zat onder het passe-partout geplakt, vandaar ook de lelijke streep door het beeld. Het kleurverschil tussen de afgedekte delen van de tekening en de delen die altijd bloot hebben gestaan aan invloed van licht is hier goed te zien”.
Vanwege dit passe-partout blijkt de tekening ook twee keer gesigneerd te zijn: een keer onder en een keer boven de rand ervan. Uit de afbeelding van 1928 is af te leiden dat deze afsnijding altijd zo geweest is en mogelijk door Grolman zelf zo bepaald is. Het kan echter ook dat de tweede handtekening er later op gezet is en dus vals is.

Restauratie en publicatie

In de aankomende maanden wordt de tekening gerestaureerd, geconserveerd, gedigitaliseerd en beschreven in Het Utrechts Archief. Mogelijk komt een deel van de oorspronkelijke lichtval door de behandeling terug in de aquarel. In ieder geval zal de tekening nu onder optimale condities bewaard worden in het archiefdepot, zodat verdere terugval zoveel mogelijk wordt tegengegaan. Daarna kan het originele werk weer zo nu en dan bij tentoonstellingen en bruiklenen worden getoond. De aquarel van Grolman wordt binnenkort in de collectie beeldmateriaal opgenomen onder nr. 29365.

Over J.P.C Grolman

Johan Paul Constantinus Grolman was een kunstschilder uit de beroemde Utrechtse kunstenaarsfamilie Grolman, waarvan zijn achterneef Anthony de bekendste vertegenwoordiger is. J.P.C Grolman is voornamelijk bekend van zijn kerkgezichten en –interieurs. Het Utrechts Archief bewaart 35 aquarellen en enkele tientallen schetsen van J.P.C Grolman.

>>>Bekijk de afbeeldingen van de hand van J.P.C Grolman en zijn familieleden in de collectie beeldmateriaal.