Het Utrechts Archief is een crowdfundingsactie gestart voor een nieuw boek met 400 tekeningen van Utrecht uit de twintigste eeuw. De tekeningen geven steeds een ander beeld van bekende en minder bekende Utrechtse plekken tussen 1900 en 2000. Het boek komt uit in het najaar bij de nieuwe tentoonstelling van Het Utrechts Archief.

De tekeningen laten een kleurig en bruisend Utrecht zien dat steeds verandert. Zo zijn er tekeningen van bekende straten en iconen als de Dom, het stadhuis, de Neude en de grachten. Ook de minder bekende plekken in de stad zijn vervat in tekeningen. Het Utrechts Archief wil dit najaar het boek publiceren bij de nieuwe tentoonstelling over Utrecht in tekeningen. Meedoen aan de inzamelingsactie kan al vanaf tien euro. Donateurs krijgen, afhankelijk van de hoogte van hun bijdrage, een bedankje. Dat varieert van een glossy over Utrecht tot aan gesigneerde exemplaren van het boek en een exlcusieve rondleiding door de tentoonstelling.

>> Bekijk hier de crowfundingsactie

Veranderend stadsbeeld

De tekeningen uit de twintigste eeuw geven inzicht in veranderingen in het Utrechtse stadsbeeld door sloop en nieuwbouw. Bijvoorbeeld grote ingrepen zoals in het oude stationsgebied vóór de komst van Hoog Catharijne. Heel bijzonder zijn de stadsgezichten die markante punten van de stad laten zien, zoals de Domtoren, de Jacobitoren, de Neudeflat en het restaurant van V&D. De kunstenaars geven hun eigen weergave van een stadsgezicht en scheppen geven een persoonlijke een persoonlijke sfeer in elke tekening. Het boek bevat tekeningen van onder meer Elisabeth Adriani Hovy, Ton Diekstra, Chris Schut, Ciano Siewert, Gerrit van Dokkum, Anthony Grolman, Arend van de Pol en vele anderen.

Unieke uitgave

Een groot aantal van de tekeningen is niet eerder gepubliceerd en nooit eerder werd zo'n groot aantal twintigste-eeuwse tekeningen van Utrecht gebundeld. De voorloper van dit boek, tekeningen van de stad Utrecht over de periode 1550-1900, was in een mum van tijd uitverkocht en is nu een collectors item. De auteur van het boek is Tolien Wilmer en de uitgave wordt mede ondersteund door de Vrienden van het Utrechts Archief en uitgeverij Matrijs.

Succes

De crowdfunding die Het Utrechts Archief startte, is nu al een succes. In de eerste paar dagen van de actie is al ruim 90 procent van het streefbedrag van € 5.000,- binnengehaald. Uw bijdrage blijft nog steeds welkom. Het extra geld dat binnenkomt wordt besteed aan filmpjes over bekende en onbekende Utrechters met hun favoriete tekening.

2016 08 23 Crowdfunding de getekende stad
Gezicht op de voorgevels van de huizen aan de Leidseweg en het Stationsplein door Rinke Doornekamp (jaren '70)