Archieven Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: Familie De Pesters

95 Familie De Pesters

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Geschiedenis
Archief en inventarisatie
95 Familie De Pesters
Inleiding
Archief en inventarisatie
Het archief is in 1945 door de stagiaire G. Bär geïnventariseerd. In de loop der tijd is een groot aantal stukken, afkomstig uit de handschriftencollectie van het Rijksarchief Utrecht, voornamelijk betrekking hebbend op onroerende goederen, aan het bestaande archief toegevoegd. Dit was mogelijk omdat het archief door de familie was geschonken aan het rijk, zoals blijkt uit de briefwisseling van eind jaren veertig tussen de familie De Pesters, de Rijksarchivaris van de provincie Utrecht en het ministerie, en ter bewaring gegeven aan het rijksarchief in Utrecht. Door deze aanwas deed zich na verloop van tijd de noodzaak voor van een volledige herinventarisatie. De onderhavige inventaris is daarvan het resultaat. Als rijkseigendom is het archief geheel openbaar.
Van belang zijn de overgeleverde stukken en aantekeningen van Jan de Pesters en zijn zoon Willem Nicolaas in verband met allerlei kwesties die zowel op provinciaal als centraal niveau speelden. Hoewel van een oude orde in de struktuur van het archief geen sprake was, hebben we toch voor dit onderdeel ervan afgezien de afschriften over het archief te verspreiden en besloten de ordening zoals die door Jan de Pesters en zijn zoon Willem Nicolaas was aangebracht te handhaven. Als bijlage is de inhoudsopgave (inv.nr.148) van deze aantekeningen in de vorm van een transcript toegevoegd. Dit nummer bevat (in numerieke volgorde) de stukken afgeschreven door henzelf of door anderen uit hoofde van of ten behoeve van hun verschillende funkties. Een beperkt aantal stukken is niet overgeleverd. Deze zijn in de specificatie voorzien van een asterisk. Bij de beschrijvingen worden verwijzingen gemaakt naar deze inhoudsopgave. Tevens is in de specificatie aangegeven op welke archiefstukken de inhoudsopgave betrekking heeft.
In het familiearchief van Hardenbroek van Bergambacht, dat wordt bewaard bij het gemeentearchief van de stad Utrecht, bevindt zich een aantal stukken afkomstig van of betreffende de familie De Pesters. Het gaat daarbij om stukken zowel van persoonlijke aard als van zakelijke aard, in het laatste geval voornamelijk met betrekking tot de hofstede De Brakel.
Het archief heeft een omvang van 7,7 strekkende meter.
Zie voor archivalia van leden van de familie De Pesters ook inv.nrs. 5313-5354 in het archief van Huis Hardenbroek 1353-1995 (toegangsnr. 1010).
Bewerkingsgeschiedenis
Literatuur

Kenmerken

Datering:
1392-1948
Toegangstitel:
Inventaris van het archief van de familie De Pesters 1392-1948
Auteur:
L.P.W. de Graaff
Datering toegang:
1996
Datering bewerking:
2014
Openbaarheid:
Volledig openbaar
Rechtstitel:
Schenking (van een niet overheidsarchief)
Omvang:
7,96 m
Rubrieken:
Thema trefwoorden: