Auteursrecht en disclaimer Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Hier vindt u de toegang van het Entertainment CommitteeBijna alle bronnen uit dit archief zijn digitaal beschikbaar.

Het Entertainment Committee organiseerde kort na de bezetting dansavonden, sportwedstrijden, concerten en bioscoopbezoeken voor de Britten en Canadezen die Utrecht hadden bevrijd.

De volgende bronnen uit deze toegang zijn doorzoekbaar op persoon:

Hier vindt u de toegang van de Nederlandsch Israëlitische Gemeente (NIG). De meeste bronnen zijn niet digitaal beschikbaar vanwege de privacywetgeving

Het archief van de NIG bevat stukken over de gemeente vanaf de periode 1789-1965. Er zijn weinig bronnen in het archief uit de oorlogsperiode zelf. Wel zijn er cliëntendossiers van de Joodse Coördinatie Commissie. De in 1945 opgerichte commissie verschafte kleding en kredieten aan joodse oorlogsslachtoffers.

De volgende bronnen uit deze toegang zijn doorzoekbaar op persoon:

Hier vindt u de toegang van de strafinrichtingen. Een aantal bronnen zijn niet digitaal beschikbaar vanwege de privacywetgeving

Van 1940 tot 1942 werden gevangenen geregistreerd onder het Nederlandse systeem. Deze registratie bewaren wij in ons archief. Van 1942 tot 1945 had de bezetter de gevangenis aan het Wolvenplein en het huis van bewaring aan de Gansstraat geannexeerd. Een deel van deze gevangenisregisters (1944-1945) zijn te vinden bij het NIODGevangenisregisters van kort na de oorlog (met de registratie van politieke gevangenen) zijn tot het jaar 1947 doorzoekbaar. 

De volgende bronnen uit deze toegang zijn doorzoekbaar op persoon:

Hier vindt u de toegang van de Commissaris van de Koningin. De bronnen zijn niet digitaal beschikbaar vanwege de privacywetgeving

In de oorlogsjaren werd de zittende Commissaris van de Koningin vervangen door een NSB-lid. In het archief vindt u beleidstukken, maar ook belangrijke lijsten van Joodse inwoners van de provincie. Burgemeesters van elke gemeente kregen de opdracht deze lijsten op te stellen en bij de commissaris in te leveren. De lijsten zijn doorzoekbaar gemaakt op naam en adres. 

De volgende bronnen uit deze toegang zijn doorzoekbaar op persoon:

Hier vindt u de toegang van het Inkwartieringsbureau. Bijna alle bronnen uit dit archief zijn digitaal beschikbaar. 

Op 16 mei 1940 werd in Utrecht het Inkwartieringsbureau voor de Duitsche Weermacht ingesteld. Het bureau hield zich bezig met de inkwartiering van de Duitse militairen in Utrechtse woningen en gebouwen. Dit archief bevat informatie over de taakuitvoering van het bureau. Het archief bevat ook bronnen afkomstig van de Dienst Inkwartiering Herstel en Afwikkeling (D.I.H.A.), van kort na de bezetting.

De volgende bronnen uit deze toegang zijn doorzoekbaar op adres: