Archieven Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Your search: Raad voor de Zending van de Nederlandse Hervormde Kerk

1102-2 Raad voor de Zending van de Nederlandse Hervormde Kerk

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Algemene Inleiding
Inleiding op het archief van de Raad voor de Zending
Inventaris
2. Gedeponeerde archieven
2.2. Gedeponeerde persoonsarchieven
2.2.7. Enklaar, I.H., 1935-1993
2.2.7.1. Inleiding
1102-2 Raad voor de Zending van de Nederlandse Hervormde Kerk
Inventaris
2. Gedeponeerde archieven
2.2. Gedeponeerde persoonsarchieven
2.2.7. Enklaar, I.H., 1935-1993
2.2.7.1.
Inleiding
Ido Hendricus Enklaar (1911-1994) werd geboren in Princenhage als zoon van een leraar wiskunde aan de KMA te Breda, later predikant in de Nederlandse Hervormde Kerk. Op "zendingsfeesten" werd zijn belangstelling voor de zending in Nederlands-Indië gaande gemaakt. Na zijn theologische studie te Utrecht (1930-1934), voortgezet te Straatsburg, Aberdeen en Edinburgh (1934-1936) en afgesloten met een doctoraal examen te Utrecht, werd hij predikant te Ambon en vice-voorzitter van de juist autonoom geworden Molukse Protestantse Kerk (Gereja Protestan Maluku). In 1941 werd hij overgeplaatst naar Kupang (Timor), maar reeds na een half jaar volgde de Japanse internering (op Java, 1942-1945) gevolgd door gevangenschap onder de Republiek. Over deze periode kon Enklaar met verwonderlijke gelijkmoedigheid en distantie spreken. Tijdens zijn recuperatieverlof in Nederland (1946-1947) promoveerde hij op de studie De scheiding der sacramenten op het zendingsveld. In 1947-1956 was hij rector en docent van de Theologische School voor Oostelijk Indonesië, eerst op Timor (Soë), later te Makassar, en van 1954 tot 1961 docent in de kerkhistorische vakken aan de Theologische Hogeschool te Jakarta.
Na een kwarteeuw Indonesië volgde een loopbaan in Nederland, eerst als wetenschappelijk hoofdmedewerker en kerkelijk docent aan de RU Groningen (1963-1969), daarvoor en daarna aan de Zendingshogeschool te Oegstgeest (1969-1976 rector, vanaf 1971 van het Hendrik Kraemer Instituut). Gedurende zijn Groningse periode was hij vice-voorzitter en waarnemend voorzitter van de Raad voor de Zending.
Enklaar bezat een uitzonderlijk grote kennis van de Nederlandse zending in de negentiende en twintigste eeuw. In zijn, zeer leesbare, publicaties op dit gebied gaf hij de voorkeur aan uiterst nauwkeurige registratie van "hoe het eigenlijk was" boven een kritische belichting vanuit de missiologie. Naast zijn dissertatie over een belangrijk zendingsprobleem publiceerde hij een biografie van Joseph Kam, de 19e-eeuwse "apostel der Molukken", en de bundel Kom over en help ons! Twaalf opstellen over de Nederlandse zending in de negentiende eeuw (1981). In Onze blijvende opdracht. De Nederlandse bijdrage aan wereldzending en werelddiakonaat in een nieuwe tijd (1968, samen met dr. J. Verkuyl) gaf hij een overzicht van de stand van zaken na de heroriëntering van de Nederlandse zending in de jaren vijftig en zestig. Zijn bewerking van Berkhofs Geschiedenis der Kerk in het Indonesisch beleefde tientallen drukken. Zijn in 1988 (na een eerdere deeluitgave in het Nederlands) verschenen Life and work of Dr. J.Th. van der Kemp, 1747-1811, beschouwde hij als zijn magnum opus. Zijn collectie boeken, foto's en brochures over het Christendom in de Molukken en zijn geschiedenis bevindt zich in het Moluks Historisch Museum te Utrecht.
Th. van den End
Literatuur: Artikel in BLGNP V, 170-171 (met bibliografie).
Bijlagen
Lijst van afkortingen
Erfgoedstuk
Toelichting op de taal en de spelling van het Maleis/Indonesisch in documenten en geschriften in het archief en in de inventaris
Kaart van de zendingsgebieden in Nederlands-Indië, 1942.
N.B. Uit: Atlas van de terreinen der Protestantsche Zending in Nederlandsch Oost- en West-Indië (Oegstgeest 1942)
Erfgoedstuk
Stamboom van de rechtsvoorgangers van de Raad voor de Zending en het Hendrik Kraemer Instituut
N.B. Uit: Geroepen tot zending. Gids voor onderzoek naar de geschiedenis van de Hervormde zending in Indonesië en elders. H. Lems en K. van Vliet (ed.) (Utrecht 2010)
Erfgoedstuk
Openbaarheidsbeperkingen
Concordantie
Erfgoedstuk
Erfgoedstuk

Attributes

Date:
1950-2001
Access title:
Inventaris van het archief van de Raad voor de Zending en van gedeponeerde archieven, (1864) 1950-2001
Author:
M. Verhoef, G. van der Harst, L. van Stekelenburg, A. van Geyt, B. Semeijn. Met medewerking van Th. van den End en F. Tuinstra
Date access:
2009-2010
Public:
In het kader van de eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer gelden voor een aantal inventarisnummers openbaarheidsbeperkingen. Zie ook hiervoor de in de bijlagen op deze inventaris opgenomen lijsten.
Rechtstitel:
Opneming in beheer van een particulier, niet in eigendom verkregen
Volume:
168 m zuurvrije dozen
Categorys: