Archieven Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: Raad voor de Zending van de Nederlandse Hervormde Kerk

1102-2 Raad voor de Zending van de Nederlandse Hervormde Kerk

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Algemene Inleiding
Inleiding op het archief van de Raad voor de Zending
Inventaris
2. Gedeponeerde archieven
2.2. Gedeponeerde persoonsarchieven
2.2.9. Grijns, C.D., 1951-1970
2.2.9.1. Inleiding
1102-2 Raad voor de Zending van de Nederlandse Hervormde Kerk
Inventaris
2. Gedeponeerde archieven
2.2. Gedeponeerde persoonsarchieven
2.2.9. Grijns, C.D., 1951-1970
2.2.9.1.
Inleiding
Cornelis Dirk Grijns (1924-1999) studeerde (op aansporing van H. Kraemer) Indo-Iranistiek en Indonesische taal- en letterkunde in Utrecht, waar hij in 1952 afstudeerde. Bij J. Gonda beoefende hij tevens het Sanskriet, daarnaast bestudeerde hij het Arabisch. Hij was actief in de NCSV, en in 1947 was hij een van de organisatoren van een studentenpetitie waarin het Nederlandse parlement werd gevraagd het verdrag van Linggajati te accepteren. In 1952 kreeg hij een benoeming van het Nederlands Bijbelgenootschap t.b.v. de nieuwe Indonesische bijbelvertaling. Zoals bij benoemingen in een Ind(ones)ische betrekking gebruikelijk, volgden daarop binnen enkele weken het afstuderen, het huwelijk (met de uit een predikantengeslacht stammende Ariane Spijkerboer), en de afreis naar de plaats van bestemming.
Vanaf 1 januari 1953 tot medio 1970 was Grijns betrokken bij de totstandkoming van de nieuwe bijbelvertaling. Dit project werd tot 1959 nog geleid door het Nederlands Bijbelgenootschap; in 1959 werd het overgenomen door de in 1954 opgerichte Lembaga Alkitab Indonesia (Ind. Bijbelgenootschap). Dank zij de steun van de Indonesische kerkelijke leiders kon hij na 1956, toen vrijwel alle Nederlanders door de Indonesische overheid werden uitgewezen, ter plaatse blijven doorwerken. Daarnaast gaf hij colleges Nieuw-Testamentisch Grieks aan de STT Jakarta en was hij lid van de Komisi Pekabaran Injil van de Indonesische Raad van Kerken (DGI). Tijdens de laatste jaren van zijn dienstverband deed Grijns tevens onderzoek naar het z.g. Jakartaans Maleis (Melayu Jakarta of Bahasa Betawi), het dialect van Jakarta en omgeving.
Per 1 februari 1972 werd Grijns benoemd tot hoofdmedewerker in de sectie Indonesische Talen en Culturen van de Leidse Letterenfaculteit. Deze positie bekleedde hij tot zijn emeritering in 1989. In deze jaren had hij tevens zitting in het organiserend comité van de European Colloquia on Indonesian and Malay Studies (vanaf 1977). In 1991 promoveerde hij cum laude op het proefschrift Jakarta Malay: A multidimensional approach to spational variation, (KITLV Press, 2 delen).
Th. van den End
Literatuur: A. Teeuw, "In Memoriam Cornelis Dirk Grijns", in Bijdragen KITLV 157/4 (2001) 719-731; J.L. Swellengrebel, In Leijdeckers Voetspoor: Anderhalve eeuw bijbelvertaling en taalkunde in de Indonesische talen, II, 1900-1970, (Haarlem 1978), 265-288.
Bijlagen
Lijst van afkortingen
Erfgoedstuk
Toelichting op de taal en de spelling van het Maleis/Indonesisch in documenten en geschriften in het archief en in de inventaris
Kaart van de zendingsgebieden in Nederlands-Indië, 1942.
N.B. Uit: Atlas van de terreinen der Protestantsche Zending in Nederlandsch Oost- en West-Indië (Oegstgeest 1942)
Erfgoedstuk
Stamboom van de rechtsvoorgangers van de Raad voor de Zending en het Hendrik Kraemer Instituut
N.B. Uit: Geroepen tot zending. Gids voor onderzoek naar de geschiedenis van de Hervormde zending in Indonesië en elders. H. Lems en K. van Vliet (ed.) (Utrecht 2010)
Erfgoedstuk
Openbaarheidsbeperkingen
Concordantie
Erfgoedstuk
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1950-2001
Toegangstitel:
Inventaris van het archief van de Raad voor de Zending en van gedeponeerde archieven, (1864) 1950-2001
Auteur:
M. Verhoef, G. van der Harst, L. van Stekelenburg, A. van Geyt, B. Semeijn. Met medewerking van Th. van den End en F. Tuinstra
Datering toegang:
2009-2010
Openbaarheid:
In het kader van de eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer gelden voor een aantal inventarisnummers openbaarheidsbeperkingen. Zie ook hiervoor de in de bijlagen op deze inventaris opgenomen lijsten.
Rechtstitel:
Opneming in beheer van een particulier, niet in eigendom verkregen
Omvang:
168 m zuurvrije dozen
Rubrieken: