Archieven Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: Raad voor de Zending van de Nederlandse Hervormde Kerk

1102-2 Raad voor de Zending van de Nederlandse Hervormde Kerk

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Algemene Inleiding
Inleiding op het archief van de Raad voor de Zending
Inventaris
2. Gedeponeerde archieven
2.2. Gedeponeerde persoonsarchieven
2.2.10. Gunning, C.H.C., 1940-1977
2.2.10.1. Inleiding
1102-2 Raad voor de Zending van de Nederlandse Hervormde Kerk
Inventaris
2. Gedeponeerde archieven
2.2. Gedeponeerde persoonsarchieven
2.2.10. Gunning, C.H.C., 1940-1977
2.2.10.1.
Inleiding
Mej. Caroline Henriëtte Constance Gunning (1889-1988), dochter van J.H. Gunning Wzn, classicus en buitengewoon hoogleraar pedagogiek in Utrecht, ontving een opleiding als verpleegster en arriveerde in 1915 in Nederlands-Indië, waarheen zij vertrokken was tegen de zin van de zendingsleiding. Tot 1918 deed zij sociaal werk in Batavia (Jakarta) in het kader van het Genootschap van In- en Uitwendige Zending (GIUZ) aldaar; na een ziekteverlof in Nederland (1919-1921) werd zij in 1921 hoofd van het Meisjeshuis van het Genootschap te Sukabumi en van 1923 tot eind 1927 was zij directrice van het geheel van de Soekaboemische Opvoedings Gestichten (Kleuterhuis, Kinderhuis, Jongenshuis, Meisjeshuis), waar na haar vertrek ook de schrijfster Beb Vuyk enige tijd werkzaam was. In 1927 herbergden de SOG 346 pupillen, vrijwel allen Indo-Europese wezen en halfwezen, die verzorgd werden en een vakopleiding ontvingen.
Tijdens een tweede verlof in Nederland (1928-1929) ontving mej. Gunning van de Nederlandse Christen Jonge Vrouwen Federatie (CJVF) de opdracht een Indonesische afdeling van de Young Women's Christian Association (YWCA) op te richten. In zekere zin was zij dus de vrouwelijke pendant van dr. C.L. van Doorn (zie het gedeponeerde archief van C.L. van Doorn). Dit gelukte, maar in de na-oorlogse periode verdween deze afdeling, om pas in 2001 opnieuw te worden opgericht. Zij was lid van Kerk en Vrede en stond positief t.o.v. de Indonesische nationale beweging. In 1933 verkreeg zij de medewerking van de pas afgestudeerde mr. A.L. (Tine) Fransz (een Indo-Europese), die na de oorlog een belangrijke plaats had in de Indonesische oecumenische beweging. Naast het werk voor de CJVF was zij na haar vertrek uit Sukabumi een aantal jaren bestuurslid van het GIUZ en was zij actief in het Verbond der Vereenigingen Pro Juventute in Nederlandsch-Indië. In 1937 en 1938 publiceerde zij enkele artikelen in het Orgaan van dit Verbond.
Gedurende de Japanse bezetting was zij geïnterneerd in het kamp Cideng, Jakarta. Na haar terugkeer naar Nederland was zij een van de vice-voorzitters van het Moderamen van de Verenigde Nederlandse Zendingscorporaties; van 1951 tot 1962 was zij vice-voorzitter van de Raad voor de Zending.
Het archief van C.H.C. Gunning (1910-1956) bevindt zich in het Nationaal Archief, samen met dat van haar vader, J.H. Gunning Wzn, onder toegangsnummer 2.21.205.28 (nrs. 77 t/m 91). Enkele dossiers met haar naam zijn te vinden in de deelinventaris Verenigde Nederlandse Zendingscorporaties van deze inventaris.
Th. van den End
Bijlagen
Lijst van afkortingen
Erfgoedstuk
Toelichting op de taal en de spelling van het Maleis/Indonesisch in documenten en geschriften in het archief en in de inventaris
Kaart van de zendingsgebieden in Nederlands-Indië, 1942.
N.B. Uit: Atlas van de terreinen der Protestantsche Zending in Nederlandsch Oost- en West-Indië (Oegstgeest 1942)
Erfgoedstuk
Stamboom van de rechtsvoorgangers van de Raad voor de Zending en het Hendrik Kraemer Instituut
N.B. Uit: Geroepen tot zending. Gids voor onderzoek naar de geschiedenis van de Hervormde zending in Indonesië en elders. H. Lems en K. van Vliet (ed.) (Utrecht 2010)
Erfgoedstuk
Openbaarheidsbeperkingen
Concordantie
Erfgoedstuk
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1950-2001
Toegangstitel:
Inventaris van het archief van de Raad voor de Zending en van gedeponeerde archieven, (1864) 1950-2001
Auteur:
M. Verhoef, G. van der Harst, L. van Stekelenburg, A. van Geyt, B. Semeijn. Met medewerking van Th. van den End en F. Tuinstra
Datering toegang:
2009-2010
Openbaarheid:
In het kader van de eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer gelden voor een aantal inventarisnummers openbaarheidsbeperkingen. Zie ook hiervoor de in de bijlagen op deze inventaris opgenomen lijsten.
Rechtstitel:
Opneming in beheer van een particulier, niet in eigendom verkregen
Omvang:
168 m zuurvrije dozen
Rubrieken: