Archieven Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: Raad voor de Zending van de Nederlandse Hervormde Kerk

1102-2 Raad voor de Zending van de Nederlandse Hervormde Kerk

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Algemene Inleiding
Inleiding op het archief van de Raad voor de Zending
Inventaris
2. Gedeponeerde archieven
2.2. Gedeponeerde persoonsarchieven
2.2.20. Locher, G.P.H.
2.2.20.1. Inleiding
1102-2 Raad voor de Zending van de Nederlandse Hervormde Kerk
Inventaris
2. Gedeponeerde archieven
2.2. Gedeponeerde persoonsarchieven
2.2.20. Locher, G.P.H.
2.2.20.1.
Inleiding
Dr. G.P.H. Locher werd geboren in 1910 uit een predikantengeslacht dat uit Zwitserland stamde. Hij studeerde theologie te Leiden en was betrokken bij het werk van de Ned. Christen Studenten Vereniging, waarvan hij in 1935-6 voorzitter was. Het was zijn wens in dienst van de zending uit te gaan – het kwam in die periode zelden voor dat een theoloog zich voor de zending beschikbaar stelde – maar de slechte staat van de zendingsfinanciën maakte uitzending onmogelijk. Daarom vertrok hij als predikant naar Nederlands-Indië (1936) waar hij, als 26-jarige, te Kupang de leiding kreeg over de gemeenten van de Protestantse Kerk in de residentie Timor en Onderhoorigheden. Na vijf jaar vertrok hij naar de Minahassa, waar hij voorzitter werd van de Synode van de Gereja Masehi Indjili di Minahasa, de Evangelisch-Christelijke Kerk in de Minahassa. In januari 1942 werd hij door de Japanse overheid geïnterneerd. Na de bevrijding uit het kamp was hij ruim een jaar predikant van de Portugese Kerk te Jakarta, vervolgens van mei 1947 tot december 1948 van de Duinoordkerk te Den Haag. Aan het einde van deze Nederlandse periode promoveerde hij bij prof. K.H. Miskotte op een dissertatie "De Kerkorde der Protestantse Kerk in Indonesië" [Amsterdam 1948], handelend over de omvorming van de Protestantse Kerk in Nederlands-Indië/Indonesië tot een vier autonome deelkerken omvattende federale kerk met een presbyteriale kerkorde, een langdurig proces dat was voltooid in de jaren 1934-1948. Vervolgens was Locher korte tijd predikant te Makassar.
Na zijn definitieve repatriëring in 1950 werd hij Indonesië-secretaris van de nieuw-gevormde Raad voor de Zending der Nederlandse Hervormde Kerk. In deze functie keerde hij zich tegen het opleggen van westerse modellen aan de kerken overzee. In 1966 werd hij, als opvolger van mr. S.C. Graaf van Randwijck, algemeen secretaris van de Raad, hetgeen betekende dat hij de dagelijkse leiding had van het gehele buitenlandse zendingswerk van de NHK. Hij vervulde deze functie tot zijn overlijden in oktober 1970. Daarnaast was hij bestuurslid van de Nederlandse Zendingsraad en consultant member van het Department for World Mission and Evangelization van de Wereldraad van Kerken.
Th. van den End

Zijn broer G.W. Locher stichtte in 1974 een fonds ter zijner nagedachtenis : het G.P.H. Locherfonds ter ondersteuning en publicatie van wetenschappelijk onderzoek naar zending en kerkvorming. Het archief van dit fonds is in deze inventaris beschreven onder rubriek 2.1.20.
Literatuur: J. van Slageren, "Locher, Gerrit Paul Hendrik", lemma in BLGNP V, 347-348; Elsbeth Locher-Scholten, "Twintigers in de tropen. In dienst van de Protestantse Kerk op Timor 1936-1941", in: Chr.G.F. de Jong, Een vakkracht in het Koninkrijk. Kerk- en zendingshistorische opstellen, (Heerenveen, Groen: 2005), p. 193-212.
Bijlagen
Lijst van afkortingen
Erfgoedstuk
Toelichting op de taal en de spelling van het Maleis/Indonesisch in documenten en geschriften in het archief en in de inventaris
Kaart van de zendingsgebieden in Nederlands-Indië, 1942.
N.B. Uit: Atlas van de terreinen der Protestantsche Zending in Nederlandsch Oost- en West-Indië (Oegstgeest 1942)
Erfgoedstuk
Stamboom van de rechtsvoorgangers van de Raad voor de Zending en het Hendrik Kraemer Instituut
N.B. Uit: Geroepen tot zending. Gids voor onderzoek naar de geschiedenis van de Hervormde zending in Indonesië en elders. H. Lems en K. van Vliet (ed.) (Utrecht 2010)
Erfgoedstuk
Openbaarheidsbeperkingen
Concordantie
Erfgoedstuk
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1950-2001
Toegangstitel:
Inventaris van het archief van de Raad voor de Zending en van gedeponeerde archieven, (1864) 1950-2001
Auteur:
M. Verhoef, G. van der Harst, L. van Stekelenburg, A. van Geyt, B. Semeijn. Met medewerking van Th. van den End en F. Tuinstra
Datering toegang:
2009-2010
Openbaarheid:
In het kader van de eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer gelden voor een aantal inventarisnummers openbaarheidsbeperkingen. Zie ook hiervoor de in de bijlagen op deze inventaris opgenomen lijsten.
Rechtstitel:
Opneming in beheer van een particulier, niet in eigendom verkregen
Omvang:
168 m zuurvrije dozen
Rubrieken: