Archieven Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: Vrouwenklooster van Benedictinessen te De Bilt

1005-4 Vrouwenklooster van Benedictinessen te De Bilt

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Algemeen
De Adellijke vrouwenkloosters vóór de Reformatie
De Adellijke vrouwenkloosters als ridderschapsconventen
Opheffing
De Archieven
Overlevering en bewerking
Inventaris
PDF Inventaris
Erfgoedstuk
5. Processen
312 Protocol van het proces te Utrecht gevoerd voor Gerrit van der Toirn, rechter en plaatsvervangend gevolmachtigde van de kapittels, tussen het kapittel van St. Jan, eiser, en abdis en convent van Vrouwenklooster, gedaagden, over de venen in De Vuursche vanwege schending door Vrouwenklooster van de rechten, het bezit en de jurisdictie van het kapittel van St. Jan en het werk van pachters en arbeiders van het kapittel aldaar in 1512-1515, waarin ingelast een akte, 1507, litterae van paus Leo X betreffende de benoeming van Splinter van Dorsschen, abt van Oostbroek, tot rechter en conservator van de vijf Utrechtse kapittels, 1512, en litterae van paus Johannes XXIII aan de abt van Oostbroek en anderen om maatregelen tegen de schenners van kerkelijke goederen en rechten bekend te maken, 1410, samengesteld door notaris Goswinus van Schoonhoven Willemsz., 1515. Met marginale aantekeningen door de procureur van Vrouwenklooster betreffende aanvechtbare passages ten behoeve van de instelling van hoger beroep.
1005-4 Vrouwenklooster van Benedictinessen te De Bilt
Inventaris
5. Processen
312
Protocol van het proces te Utrecht gevoerd voor Gerrit van der Toirn, rechter en plaatsvervangend gevolmachtigde van de kapittels, tussen het kapittel van St. Jan, eiser, en abdis en convent van Vrouwenklooster, gedaagden, over de venen in De Vuursche vanwege schending door Vrouwenklooster van de rechten, het bezit en de jurisdictie van het kapittel van St. Jan en het werk van pachters en arbeiders van het kapittel aldaar in 1512-1515, waarin ingelast een akte, 1507, litterae van paus Leo X betreffende de benoeming van Splinter van Dorsschen, abt van Oostbroek, tot rechter en conservator van de vijf Utrechtse kapittels, 1512, en litterae van paus Johannes XXIII aan de abt van Oostbroek en anderen om maatregelen tegen de schenners van kerkelijke goederen en rechten bekend te maken, 1410, samengesteld door notaris Goswinus van Schoonhoven Willemsz., 1515. Met marginale aantekeningen door de procureur van Vrouwenklooster betreffende aanvechtbare passages ten behoeve van de instelling van hoger beroep.
Omvang:
1 deel
Oude Orde:
Kleine Kapittelen en Kloosters; inv.nr. 1159-4
Bijlagen
1. Specificaties
2. Priorinnen, abdissen, vrouwen en prelatuurschappen van Vrouwenklooster
3. Rentmeesters (thesauriers) van Vrouwenklooster
4. Concordanties
5. Transcripties
Erfgoedstuk
6. Regesten
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1219-1797
Toegangstitel:
Inventaris van het archief van het vrouwenklooster van Benedictinessen te De Bilt 1219-1797
Auteur:
C.A. van Kalveen
Datering toegang:
2002
Openbaarheid:
Volledig openbaar
Rechtstitel:
Rechtstitels voor 1962, passen niet direct in de Archiefwet van 1962 of 1995
Omvang:
7,2 m